Митов: Европа трябва да върне мигрантите в страните им

Митов: Европа трябва да върне мигрантите в страните им | StandartNews.com

Започне ли Европа да връща икономическите мигранти по държавите им на произход, този феномен ще бъде демотивиран. Това коментира в студиото на „Лице в лице" външният министър Даниел Митов.

Той беше категоричен, че няма таен план за разселването в ЕС на 500 000 мигранти, които в момента са в Турция. „България е приела достатъчно голям бой бежанци, съотнесено към нейния БВП; България си е приела отговорността", подчерта Митов.

Министърът посочи, че въпросът за релокацията е второстепен и трябва да се говори за репатрирането. По думите на Митов, това е била една от темите, разисквани с британския премиер Дейвид Камерън, чието родина имала опит именно с връщането на икономически имигранти.

„Великобритания може да даде много от опита си в случая – трябва да формираме коалиция от държави на това мнение (...) Трябва да убедим нашите колеги, че нашите социални, образователни и други системи няма да издържат на този натиск", каза още първият ни дипломат.

Той беше категоричен, че по-голямата част от нелегалните имигранти не са бежанци, на които всяка държава дължи солидарност и подкрепа.

„Външните граници на ЕС трябва да бъдат безкрайно добре охранявани", подчерта министърът. По думите му Камерън е останал доволен от видяното в района на Елхово.

Даниел Митов определи Турция като „важен елемент в картината" на справянето с бежанския натиск, но отбеляза, че не само тя се нуждае от помощ, но и, например, Ливан.

Външният министър беше категоричен, че посещението на Дейвид Камерън няма общо с британските удари по ИДИЛ и се готви отдавна. Той коментира и актуалната в момента тема на Острова – преговорите за реформа на ЕС или излизане от него. Управляващите във Великобритания вече лансираха идеята социалната система да е недостъпна за имигрантите за първите 4 години от престоя им.

„Трудно е да се обобщи (какво иска Великобритания-б.р.), защото някои от мерките предполагат по-голямо обединение (...) Великобритания държи на завършен общ пазар в рамките на Европейския съюз", каза Митов.

Той посочи, че по време на визитата си Камерън е говорил именно за общия пазар, за реформата в социалното осигуряване, както и за третирането на членките на Еврозоната и на кандидатстващите за нея. По думите му при преговорите на Лондон с Брюксел вече са постигнати определени компромиси и целта е да се стигне до изгодна както са Великобритания, така и за ЕС позиция по отношение на социалната система.

Според Митов, България няма пречки да стане част от Шенген, но в момента „самата шенгенска зона преживява трусове". „Това, което трябва да кажем ясно и категорично е, че никой няма против България и Румъния да са част от шенгенското пространство, просто дневният ред е друг", подчерта той.

Даниел Митов не вижда скандал в интервюто на президента Плевнелиев от преди месец, в което той заяви, че Русия готви хибридна война на Балканите.

Външният министър припомни, че НАТО е приело стратегия за противодействие на хибридната война. Поради това и държавният глава не е казал нищо ново, смята Митов.

„И премиер, и президент – и двамата са безкрайно отдадени на евроатлантическата принадлежност на България", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай