Митов: Европа не трябва да стимулира бежанската вълна

Митов: Европа не трябва да стимулира бежанската вълна | StandartNews.com

"Европа не трябва да стимулира бежанската вълна", това заяви в ефира на бТВ външният министър Даниел Митов. "Бежанският статут не дава право за оставане на територията на ЕС завинаги – тези хора ще бъдат върнати веднага, когато се оправи положението в техните страни", добави още той.

"Разговорът за разпределяне на бежанците по квотна система не решава абсолютно нищо. Трябва да се създаде международна коалиция, която да се занимава специално с разрешаването на проблема в Сирия", продължи той и добави, че най-важни стъпки за разрешаване на бежанския проблем са изграждането на бежански центрове извън границите на ЕС и борба с терористичните групировки, отговорни за бежанската криза.

"Международната коалиция трябва да предприеме много по-сериозна интервенция, като в нея трябва да се включи и Русия, но не по начина, по който го прави до момента", заяви Митов и определи действията на Москва като сепаративни и солови, а това "минира разговора за бъдещето". "Целият свят не подкрепя Башар Асад. Естествено, че действията на Русия са сепаративни ако го подкрепят", посочи министърът на външните работи.

По думите на Митов Европа трябва да се обедини около общи послания и решения, за да може да бъде преодоляна безпрецедентната криза.

"Мисля, че до момента сме доказали достатъчно ясно, че границата е достатъчно сигурна", отговори той по повод спекулациите, че пътищата на мигрантите се променят и вече ще минават през България. "Ако има нужда, ще се изпратят още хора, рискът от идване на мигранти е пресметнат. Турция съдейства на страната ни по всякакъв начин. Ние трябва да проявим сериозно разбиране към тази страна и да започнем да помагаме както на Турция, така на Йордания и Ливан", каза Даниел Митов.

"Българското въздушно пространство не е било нарушавано. Ние не сме издали разрешение за прелитане на руски товарни самолети от определен тип, защото сме имали достоверна информация, че заявеният товар не отговаря на пренасянето. Дипломатическият полет си е минал с разрешение, не е бил товарен, превозвал е хора", коментира още външният министър.

"Ако руските самолети не се подчинят на забраната, по протокол трябва да кацнат на българско летище, а след това да бъдат ескортирани извън нашето пространство. Това е суверенно решение, България има право да пропусне или да не пропусне дадени самолети и няма нужда да дава аргументи", каза още Даниел Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай