Митов: България трябва да разчита на Полша като съюзник

Митов: България трябва да разчита на Полша като съюзник | StandartNews.com

За България е важно да разчита на Полша като съюзник в рамките на НАТО, за да ремонтира двигателите на бойната ни авиация, за да може да бъде и по-сигурно, а и по-евтино на българския данъкоплатец. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов, в предаването „Преди всички" по БНР. Той посочи, че се надява ремонтът на българските МиГ - 29 да се случи в скоро време. Митов припомни, че от РСК МиГ е получено официално писмо във връзка с тези самолети.

„Договорът ни с тях е изтекъл още на 9 септември и на всичкото отгоре, колкото и да се твърди, че цената на РСК е по-ниска, тя не е, защото Русия начислява ДДС, а Полша като член на Европейския съюз не. За нас освен това по-евтин вариант е и геостратегически избор", каза министърът на външните работи и коментира, че ако ремонтите се извършват в Полша ще бъдат спестени около 20 милиона лева. „Това води до въпроса, защо не е направено по-рано и не се е стигнало до варианта, някой друг да ремонтира двигателите на МиГ-29, както и къде са отивали тези пари?", запита Митов.

„България е избрала отдавна къде е и къде ще бъде за в бъдеще- тя ще бъде в общността на демократичните свободни държави, които във случая са се обединили в два много важни стратегически съюза – ЕС и НАТО. В един много динамичен и счупен свят, в който живеем в момента трябва да се защитават ясно и точно принципите, на които са основани тези две организации, както и принципите, на които е основано ООН", заяви Митов. По думите му, българските политици общуват с руските си колеги. „Времената са тежки, може да не се разбираме, но си говорим. В определени моменти можем да работим и заедно, както се вижда от постигната договореност с Иран, от една страна Русия може да има и своята роля в решаването на кризата в Сирия, но тук трябва да кажем, че не могат да се поставят предварителни условия - като това президентът на Сирия Башар Асад да остане, защото ако в момента виждаме бежанци и хора загубили дома и бъдещето си, то е защото именно Башар Асад започна гражданска война там", коментира той.

Според него бежанците, които тръгват към Европа са избягали още преди 2 или 3 години от Сирия, но са били в Ливан и Йордания, а сега голяма част от тях просто преминават през Турция, за да дойдат в Европа. „Не знам дали някой си представя, че Башар Асад може да остане на власт след конфликта. Много от страните-членки наричат Башар Асад военнопрестъпник и той е такъв. Няма как да си представим, че ще остане президент на Сирия", допълни той. Митов заяви,че с Русия трябва много по-динамичен диалог, за да разбере, че сътрудничеството в борбата с ИДИЛ е свързано с сътрудничество за стабилизацията на Сирия за оформянето на стабилно представително правителство, което да поведе държавата в друга посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай