Митов захапа Кирил Петков! Незабавно отстраняване

Причината е вероятността за двойно гражданство на министъра на икономиката

Митов захапа Кирил Петков! Незабавно отстраняване | StandartNews.com

Незабавното отстраняване на министъра на икономиката Кирил Петков поиска ГЕРБ. Това съобщи Даниел Митов, след като заедно с други депутати от партията внесе в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Причината е вероятността за двойно гражданство на Петков. „Въпросът е дали това гражданство е все още валидно и било ли е валидно към момента на неговото назначаване. Ако е бил с двойно гражданство в момента на назначаването му, означава, че е нарушена Конституцията”, посочи Митов.

„Незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, именно защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък могат да бъдат обявени за нищожни. И това ще доведе до щети за държавата. Имам въпрос - президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаване на министър Петков, че той е имал двойно гражданство”, попита Митов.

Според депутата не е възможно гражданство да се откаже с „простичка молба”. „Ако с молбичка, заверена пред нотариус, можеш да се откажеш от гражданство, то с реципрочна молба означава, че можеш да получиш гражданство. Това не се прави така. Гражданство се елиминира с акт на съответното правителство”, уточни Митов, който смята, че Кирил Петков все още е с канадско гражданство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай