Митов недоволен. Какво каза за визитата в Скопие?

Не видях нищо ново, заяви бившият министър на външните работи

Митов недоволен. Какво каза за визитата в Скопие? | StandartNews.com

"Не видях нищо ново, което да се случи в Скопие. Единственото нещо, което разбрахме от двамата премиери, е една нота, която беше договорена много отдавна - за краткостта на името и за отказа на Република Северна Македония от териториални претенции", заяви в "Още от деня" заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, бивш министър на външните работи.

Според Митов по такива въпроси македонската страна се опитва да търгува и попита какво е изтъргувано в случая, каква е била отстъпката от наша страна - трябва да бъде попитан премиерът Кирил Петков.

"Най-вероятно въпросите от историческо значение да бъдат заметени под килима. Днес ние нищо не чухме за важните въпроси между двете страни - за правата на българите в Северна Македония, не чухме нищо за това кога ще бъдат отворени досиетата, ще бъдат обезвъзмездени хората, пострадали от комунистическия режим там с българско самосъзнание, кога ще бъдат променени учебниците, кога ще бъде премахнат езикът на омразата", коментира Митов.

Подчерта, че и комисиите са били договорени, някои от тях са били започнали да действат, други не са имали време да започнат, комисиите не са постигнали нищо особено, защото македонската страна го е блокирала.

"Търговско-икономическият подход е важен, той затова е и включен в преговорната рамка, проблемът е, че той не решава проблемите, които са натрупани, а те са тежки, от съвсем друго естество - те са политически и корените им са назад в миналото", заяви Митов.

Той отбеляза, че самолетната линия София - Скопие не решава нищо, никой не я иска, подобни опити са правени и от други български правителства, но за момента няма никакъв икономически смисъл за тази линия.

"Ние всички искаме в крайна сметка този въпрос да бъде решен и да престане да седи като проблем на международните ни отношения, въпросът е как се решава и не може да бъде решен за сметка на българската история", подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай