Минути след атентата! Крум Зарков се обадил на Гешев

Ето какво са си казали

Минути след атентата! Крум Зарков се обадил на Гешев | StandartNews.com

Правосъдният министър Крум Зарков се е обадил на главния прокурор минути, след като на 1 май стана ясно, че взрив е избухнал пред кортежа на Иван Гешев.

Обадих се на главния прокурор веднага, след като разбрах, за да го питам съвсем човешки дали е добре, каза Зарков пред бТВ. Но отказа да съобщи подробности. Нямам навик да разказват телефонните си разговори, каза той. Министърът заяви, че използва думата атентат за случилото се, защото това е официалната версия, по която работи следствието. Производството е дори за терористичен акт, уточни Зарков. И добави: "Много е важно да разберем атентат ли е, срещу кого е, как и колкото може по-бързо.".

Седем дни по-късно знам за взрива по-малко отколкото седем минути след инцидента. Фактът, че става по-объркано, е тревожен, заяви министърът.

Очаквам като всички други, следствените органи да кажат кой е виновен, какво се е случило, посочи още той.

"Сега сме в следната ситуация. Целият свят разбра, че българският главен прокурор е бил обект на атентат, сега целият свят чака да види какво ще се случи", подчерта Крум Зарков.

"Предлагам да оставим жената и децата настрани, те не са били в колата. Не ми прозвучаха добре думите на Борислав Сарафов както и останалите разминавания", каза още министърът.

Той призова шефът на следствието Борислав Сарафов и другите говорители по темата да спрат с разнопосочното говорене. И добави: Да видим колко време им трябва да го оповестят така че отговорните да бъдат наказани.

Зарков поясни, че не е обсъждал с вътрешния министър казаното от него. На съвещанието при премиера е видял висока степен на координация.

Автомобилът и семейството не бива да бъдат в центъра на дебатите, в центъра на дебатите трябва да бъде кой и защо е поставил взрива, посочи той.

"Въпросът е защо всички автомобили, с които се возят държавните ни глави не са с такава степен на защита", попита Зарков. И заяви, че още не му е ясно защо трябва да се позоваваме на израелския експерт.

Над държавността се посяга освен с бомби и с атентати с думи, каза още Зарков. Той повтори, че въпросът за механизма за контрол на главния прокурор е ключов въпрос от 2009 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай