Миньорите с тежки искания към властта, преговарят лично с Денков

Протест на миньори и енергетици продължава пред сградата на Министерския съвет

Миньорите с тежки искания към властта, преговарят лично с Денков | StandartNews.com

Протест на миньори и енергетици продължава пред сградата на Министерския съвет, докато представителна група от протеста "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, преговаря на среща с министър-председателя акад. Николай Денков.

На първо място протестиращите настояват правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на НС от 12.01.2023 г. за предоговаряне на изискването за намаление с 40 на сто на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г., стана известно по време на протеста.

На второ място протестиращите искат да отпаднат предлаганите от Комисията за енергиен преход към консултативния съвет за Европейската зелена сделка (КСЕЗС) сценарии за окончателно затваряне до 2030 г. на мощности за въгледобивно електропроизводство, което е в явно противоречие с решението на Народното събрание (НС) за запазване на въглищната енергетика до 2038 г.

На трето място миньори и енергетици искат осигуряване на финансиране от европейските фондове за въвеждане на иновативни технологии и нови нискоемисионни приложения, позволяващи електропроизводство с по-ниски въглеродни емисии от топлоелектрически централи (ТЕЦ), което ще гарантира потенциала на въглищата като енергиен ресурс. По думи на Пламен Димитров, президент на КНСБ, протестиращите днес настояват да се гарантира на работниците и служителите от комплекса "Марица изток", чрез европейско и национално финансиране, участие в дейностите по рекултивация.

На четвърто място миньори и енергетици желаят да се пристъпи незабавно към изготвяне на Общ устройствен план на Комплекса "Марица изток“ като гаранция, че комплексът ще бъде запазен в неговата цялост.

Поради пропусната възможност от България за договаряне на механизъм за капацитет след 2025 г. да се гарантира работата на ТЕЦ "Марица Изток 2“ като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход, включително да се отмени планираното в Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергетиката (ЗЕ) отпадане на общата годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия. Това посочи на пето място Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите от трибуната на протестиращите днес.

На шесто място правителството трябва да актуализира Интегрирания национален план Енергетика и климат (ИНПЕК) и да изготви Енергийна стратегия на Република България с хоризонт до 2050 г., които да съгласува със социалните партньори, обясни Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

По негови думи на седмо място Министерският съвет трябва да одобри териториалните планове за справедлив преход само след съгласуване със социалните партньори и на осмо място НС трябва да вземе ново решение за отлагане на срока за либерализация на енергийния пазар за битовите потребители от януари 2026 г. с поне 3 години или до постигане на средноевропейските нива на домакинства в положение на енергийна бедност. В противен случай ще се стигне до тежки социални проблеми поради невъзможността на битовите потребители да се адаптират към новите условия, категорични са протестиращите.

В срок до 28 септември 2023 г. да се подпише с национално представителните синдикати Национално споразумение за справедлив преход е последна точка от исканията на миньори и енергетици.

БТА припомня, че националното шествие на протестиращите е организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), Конфедерацията на труда "Подкрепа“ (КТ "Подкрепа") в комплекса "Марица Изток", Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Националната синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, Синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа“ (СМФ - КТ "Подкрепа"), Федерация "Енергетика" към КТ "Подкрепа". То събра близо 6000 миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната и тръгна от площада пред храм-паметника "Ал. Невски“ към сградите на Министерския съвет и Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай