Министърът на отбраната проговори! Ключово решение за Украйна

Кои са трите приоритета на Тодор Тагарев

Министърът на отбраната проговори! Ключово решение за Украйна | StandartNews.com

Три основни насоки в своята бъдеща работа очерта новият министър на отбраната Тодор Тагарев, който встъпи в длъжност днес, 6 юни. На първо място – продължаване на усилията за укрепване на отбранителните способности на страната; на второ място - приноса на България и нейната армия в осигуряването на сигурност и стабилност в Черноморския регион и Югоизточна Европа и на трето място – осигуряване на демократични гражданско-военни отношения.

В изявлението си, след като прие поста от досегашния министър на отбраната Димитър Стоянов, министър Тодор Тагарев подчерта, че в пакета от мерки, който двете водещи политически сили обявиха за краткосрочен и дългосрочен период, влиза намерението бюджетът за отбрана да достигне не по-малко от 2 % от БВП. Той обяви, че ще се запознае с изработената от служебния кабинет инвестиционна програма с приоритетни проекти за модернизация на въоръжените сили. „Най-важните са хората, за мен всеки човек е ценен“, подчерта той и призова да не се вярва на слухове и спекулации. „Няма никакви негативни намерения на водещите политически сили и правителството по отношение на хората в отбраната“, подчерта той.

Втората насока в работата е свързана с важността на приноса на България и на нейната армия в осигуряването на сигурност и стабилност в Черноморския регион и в Югоизточна Европа. „Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границата на Украйна и агресивните намерения на Кремъл бъдат блокирани. Само по този начин нашият регион и нашето бъдеще могат да бъдат гарантирани. Трябва да направим това, което е необходимо, както за да укрепим нашите отбранителни способности, така и да окажем помощ на Украйна, за да може тя да продължи контраофанзивата, която видимо е започнала, и да освободи своите територии. Това трябва да го правим в рамките на съюзните решения и на решенията на Народното събрание“, посочи министър Тодор Тагарев.

Като трета насока в своята непосредствена работа той посочи, че е необходимо да се гарантират демократични гражданско-военни отношения и граждански контрол върху дейността на армията. „Ако това работи, обществото със своите политически представители и военните професионалисти ще намерят тези решения, които са най-адекватни за нуждите на страната. По тази тема има сериозни предизвикателства. Вярвам, че ще работим заедно, за да покажем, че в България има взаимно уважение между политическото ръководство, хората в униформа и цивилните експерти в сферата на отбраната“, подчерта министър Тодор Тагарев. В следващите дни той ще представи екипа си.

„Разчитам на всички вас, на натрупания опит тук, включително и в последните десет месеца. Разчитам на подкрепа в Народното събрание – между двете основни политически сили на практика няма разлика в програмите им по отношение на отбраната. По много от въпросите за отбраната може да намерим много по-широк консенсус, по някои дори и пълен консенсус“, заключи той.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет. „В началото на мандата обявих, че ще акцентираме върху приемственост в работата и на модернизацията на Българската армия. Това, което успяхме да направим съвместно с колегите от военната и цивилната експертиза, беше да развием проектите за 3D радарите, бойната машина на пехотата, за 155 мм гаубици, за зенитно-ракетните комплекси и да сключим договор за доставката на вторите 8 самолета F-16. „Не бяха забравени и военнослужещите.  Успяхме да увеличим командировъчните за военните, които участват в мисии зад граница, квартирните пари, както и стипендиите на курсантите“, посочи той.

„През този период Българската армия беше там, където беше необходима – в помощ на населението при наводненията, в гасенето на пожарите, в опазването на държавната граница, изпълняваше задачи по медицинска евакуация“, заяви министър Димитър Стоянов.

„През целия си съзнателен живот никога не съм служил на друга държава, никога не съм се срамувал, че съм носил униформа. Не съм служил на приятелски кръгове, но съм работил за приятели, защото всичките ми приятели са в Българската армия“, категоричен беше служебният министър на отбраната. Той благодари за военната и цивилната експертиза на личния състав на Министерството на отбраната и на членовете на своя кабинет - за съвместната работа в полза на Българската армия, и пожела успех на министър Тодор Тагарев и на неговия кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай