Петък,

Министър разкри как да преговаряме за въглищните централи

От: Иван Ангелов -
906
Министър разкри как да преговаряме за въглищните централи
A
A
A

Държавата ни трябва да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост. Вярвам, че с усилията на служебния кабинет и експертите, ангажирани със задачата, ще успеем така да го предоговорим, че България да покаже достатъчно амбиция за пътя си към декарбонизация пред Европейската комисия. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в интервю за БНТ.

Мерките трябва да бъдат предложени от Министерството на енергетиката, тъй като става дума за реформи в сферата на енергетиката. Не трябва да се пристъпва към затваряне на работещи мощности, а съответните им алтернативи трябва да бъдат предложени постепенно.

От компетентността на МОСВ най-важното е по-скоро предоговаряне на т.нар. междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение всъщност държавата ни е поела ангажимент за поетапно намаляване година спрямо година на емитираните количества парникови газове.

България е приела условие да намали вредните емисии минимум с 55% към 2030 г. спрямо 2007-ма, когато сме приети в Европейския съюз.

Европейската зелена сделка е дала пътя, по който трябва да вървим. Безспорно България е сред най-енергийно интензивните и натоварени сектори с въглищните мощности. Ясно е, че трябва да вървим по този път, но в момента, с течението и форсмажорните обстоятелства, не считам, че сме подготвени с алтернатива, а трябва да гарантираме енергийната и националната сигурност.

Намирането на алтернатива за декарбонизация е чрез ясни и постепенни мерки, отговорности, яснота колко ще ни струва всичко това. Това включва в сее си околна среда, здравеопазване, национална сигурност, финанси.

Вероятно е да има забавяне на плащанията по Плана за възстановяване заради тези забавяния, но добрата новина е, че все пак първият транш е дошъл, коментира Росица Карамфилова.

"Така или иначе по останалите реформи се работи, останалите инвестиции са в ход. Ако някой счита, че ще е лесно, не, ще бъде изключително трудно, но ние нямаме път назад. Трябва да продължим, за да достигнем до крайната цел", каза министърката.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com