Министър плува 1 час в морето ни. Какво му се случи?

Няма замърсяване в Поморие, обяви Юлиан Попов

Министър плува 1 час в морето ни. Какво му се случи? | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов обяви, че е плувал един час във водите на морето ни.

"Снощи влязох в морето, един час плувах, жив съм, здрав съм, на "Константин и Елена" бях. Плувах покрай брега и навътре в морето", уточни екоминистърът.

Попов заяви, че през уикенда е мобилизирал голям екип, който да проучи сигнал за "тежко замърсяване на плажовете край Поморие".

"Събираха се проби, не се откри нищо, става дума за замърсяване, което някой е видял на плажа и социалните медии завъртат една паника и остра критика", критично коментира министърът.

По думите му не трябва да се правят генерални заключения от отделни сигнали дали водата е чиста.

"Паниката и отдръпването на туристи беше много голяма в началото след аварията в Нова Каховка", добави Юлиан Попов.

Проби от водата се взимат редовно по цялото Черноморие, на север - от Дуранкулак, Шабла, Калето.

"Към днешна дата няма превишаване на нито един от изследваните показатели - тежки метали, пестициди, нефтопродукти.  Включително преди 20 дни имаше експедиция по цялото българско крайбрежие от северната до южната граница, взети са проби от всички пунктове", заяви началникът на Басейновата дирекция във Варна Явор Димитров. Не е работа на МОСВ да крие данни, за да популяризира туризма, не е работа на Министерството на здравеопазването да крие данни, за да популяризира туризма. Имам доверие в нашите регионални инспекции и в здравните инспекции, защото си вършат работата, категоричен бе Попов.

Той присъства на среща, на която бе представен докладът на Института по океанология към БАН за съвременното състояние на околната среда в морето и пред български бряг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай