Министър очарован от завод в Кърджали. Нова индустриална зона

Никола Стоянов праща чиновници в предприятието, за да се учат на инвестиции

Министър очарован от завод в Кърджали. Нова индустриална зона | StandartNews.com

„Очарован съм от това, което виждам. Ще командировам моите хора да дойдат и да видят производството и Научния център!“. Това обяви при посещението си в „Теклас“ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Имах предварителна информация, но въпреки това останах приятно изненадан и дори очарован от това, което видях. Центърът за научна и развойна дейност, както и роботизирането на производствения процес и складовата база, особено ме впечатлиха“, бяха думите на Стоянов, предаде 24 Родопи..

Той е в Кърджали за откриването на нов производствен цех в друго предприятие в региона. В обиколката му бе включен и най-големият завод в областта.

Над 3 000 души работят в „Теклас България“, 2 500 от тях са в Кърджали. Каучуковите съединения, които се произвеждат в предприятието, са за цялата автомобилна индустрия. Мащабите на дневния износ е в порядъка на 40-50 ТИР-а.

По-късно от министерството разпространиха следното съобщение:

Оборотът на фирмата за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за известни автомобилни компании се е увеличил над 25 пъти от стартиране на дейността им в Кърджали през 2006 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с ръководството на компанията. Те разговаряха за плановете за развитие и за проблемите, които срещат у нас.

„Кърджали има сериозен икономически потенциал и инвеститори с вашия мащаб го потвърждават“, каза министър Никола Стоянов. По думите му към момента се проучват възможностите за обособяване на индустриална зона с държавно участие в региона. „Считаме, че държавата може да участва много по-активно в насочването на инвестиционния интерес към този регион на страната“, допълни икономическият министър.

Най-голямата компания в oбласт Кърджали има производствени бази в Китай, Мексико, САЩ, Сърбия и Турция, но над 50% от обемите им се генерират в трите предприятия в България. Най-голямото от тях е ситуирано в Кърджали. В него работят над 2 500 души, а недостигът на кадри е принудил компанията да наема и превозва хора в радиус от над 50 км в региона.

Цялата продукция на компанията е експортно ориентирана. Сред клиентите ѝ са компании като Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Volvo и т.н. В Кърджали те са разкрили и собствен научно-развоен център за изпитване на материалите и готовите изделия, в който работят 70 висококвалифицирани специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай