Министър на "Хемус": Багерите повече от работниците

На магистралата се работи без разрешение за строеж, каза Комитова

Министър на "Хемус": Багерите повече от работниците | StandartNews.com

„На автомагистрала „Хемус” се работи и се копае без да има издадено разрешително за строеж. Много е далеч от разрешението за строеж, тъй като все още има отчуждителни процедури и ПУП на обекта.”

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолетова Комитова, която инспектира строителната площадка край великотърновското село Куцина. Тя попита защо са давани за строежа пари авансово при това положение. За участък 6, според доклада на Сметната палата, са платени авансово около 90 млн. лв. на фирмата изпълнител, за да купува материали за бъдещи строежи.

„Първо проверихме един камион с документи и след като направихме по тях проверка, свързана със свлачища, пътища и други строежи, сега сме тръгнали на проверки на място. Проверките, които правим, касаят извършването на строителни ремонти за 600 млн. на фирми, които са полагали асфалт, работили са и трябва да установим дали са извършени тези ремонти и трябва да ги изплащаме. Другата група проверки е на обекти като този, където трябва да установим какво се слува на място”, каза министър Комитова.

По думите й, само за един ден, от вчера до днес, имало голяма разлика в начина на работа на инспектираната от нея строителна площадка на АМ „Хемус”. Днес вече имало много по-голяма и по-добра организация на работа. Министър Комитова повика шефа на строителната бригада, който обясни, че строителната площадка, на която се намират в момента, всъщност се използва само за паркинг на техниката, която е докарана тук от друг паркинг.

На мястото е извършено разчистване на хумусен слой и са изпълнени насипи. Там е разположена многобройна строителна техника, за разлика от вчера, когато имало само няколко багера. Присъстваха и строителни работници, които не беше ясно каква дейност ще извършват, констатираха от регионалното министерство.

Прави впечатление, че струпаната от вчера до днес техника – около 50 нови строителни машини, включително самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното вчера, което по никакъв начин не показваше, че на мястото ще се извършва строителна дейност. Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от работниците, които бяха дошли на мястото, приличащо повече на изложение за строителна техника.

Констатация за нарушенията са направили и служители на РДНСК Велико Търново. Предстои те да се запознаят с необходимите документи, след което ще бъде издаден констативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията.

Министър Комитова коментира, че заради необходимостта от изпълнението на подготвителни процедури до издаването на разрешение за строеж и започване на реални строителни дейности по обекта ще се стигне след 4-5 години.

Авансовото превеждане на средства в голям размер за обекти, чието строителство ще започне след 4-5 години, е причината за смяната на ръководството на държавната компания, обясни регионалният министър.

За пореден път ще бъде искано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите, стана ясно също по време на инспекцията, пише "Монитор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай