Министър хвана партиите натясно

Служебният кабинет прехвърли топката за бюджета в ръцете на политиците

Министър хвана партиите натясно | StandartNews.com

Министърът на икономиката Никола Стоянов хвана партиите натясно, разкривайки защо служебният кабинет не е предложил бюджет с 3% дефицит, както възнамеряваше. Оказа се, че политическите сили не дали подкрепа за мерките на правителството срещу дефицита.

„Проектобюджетът е само една рамка, която служебното правителство предлага. Бяхме планирали да внесем бюджет с 3% дефицит, но трябва някакви мерки да има в този бюджет“, каза в интервю за предаването „120 минути“ служебният министър.

„Партиите до момента се изказаха негативно по инструментите, които ние бяхме предложили. Затова им предлагаме бюджет такъв какъвто е на база политиките, гласувани от 44-тото до 48-ото Народно събрание – със социалните разходи и без нови политики. Това е рамката оттук нататък е в техните ръце да решат какъв бюджет искат да има“, уточни министърът.

Стоянов напомни, че предложените от служебния кабинет мерки включваха връщане на някои данъчни ставки, както и еднократен данък върху свърхпечалбата. Той допълни, че сред инструментите е и покачване на инвестициите.

Служебният министър на икономиката вдигна завесата за парите в държавата и определи като фалшива новина твърденията за отлив на инвеститори.

„Статистиката на БНБ показва 85% ръст на инвестициите за 2022 г. спрямо 2021 г. А по данни на Агенцията за инвестиции от началото на работата на служебното правителство (от август 2022 г.) до края на март са издадени 17 сертификата за инвестиции. Преди това от редовното правителство са издадени 10, тоест има 70% ръст на издадените сертификати“, обяви той.

Относно цените на храните той коментира, че производствените разходи падат, но цените – не. „Явно няма конкуренция. Картелните споразумения също са част от липсата на конкуренция, но това е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай