Четвъртък,

Министър даде на НАП задача за приходите

От: СТАНДАРТ -
Министър даде на НАП задача за приходите
A
A
A

Специална задача за увеличаване на приходите даде служебният финансов министър Асен Василев на НАП малко, веднага след като стана ясно, че приходната агенция е с нов началник. Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци, каза на брифинг Василев.

ВИЖ ОЩЕ: Рокади на върха в НАП

„Фокус върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси. Данните, които имаме от Приходната агенция, са, че за периода 2017 – 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани. 45% не са събрани. Начислени са 4 милиарда 29 милиона и 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 милиарда 252 милиона 379 000 лв.“, допълни той.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ изрева заради рокадите във властта

Василев изрази недоволството си от ниската потвърждаемост на ревизионните актове. „66.5% са потвърдени изцяло или частично. Другите не са. Това говори за качеството на ревизионните актове“, заяви служебният министър. И обясни процедурата. След издаването на ревизионния акт НАП трябва да го потвърди или отхвърли на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция.

Проверки на фирми с големи касови наличности ще има в следващите 2 месеца, съобщи Василев. Ще се проверяват компании, които системно теглят пари на каса. „Дали ги връщат. Дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми. Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП“, подчерта Асен Василев.

Досегашният шеф на НАП Галя Димитрова е отстранена за системно несправяне със задълженията, заяви Асен Василев. Той визира изтичането на лични данни от Агенцията по приходите и ниската събираемост, като от 4 милиарда са събрани 2.25 млрд. лв.

Служебният финансист № 1 представи и екипа, с който ще управлява финансовото министерство. За зам.- министър е назначена Виолета Лорер. Тя ще отговаря за бюджетната сфера.

Ваня Стойнева е другото назначение в екипа на министъра. Тя ще проеме ресор възстановяване на европейските средства, евросредствата, отчетени по програмите, държавните помощи и координация по Плана за възстановяване.

Трети зам.-министър е Моника Бийчър. „По устройствен правилник назначаването й е позволено, въпреки че не е често срещано в министерството”, заяви Василев. „Назначаването й е оправдано, тъй като имаме няколко тежки задачи, свързани с одита на европейските средства”. В ресора й ще влезе Дирекция централно възлагане на обществени поръчки.

„Г-н Спецов и г-н Тонев поемат двете приходни агенции”, заяви служебният финансов министър. С решение на Министерски съвет от днес Румен Спецов е назначен за директор на Национална агенция по приходите. Павел Тонев поема ръководството на Агенция „Митници”.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички