Министерството на отбраната е доволно от актуализацията

Министерството на отбраната е доволно от актуализацията | StandartNews.com

София. Удовлетворение от актуализацията на бюджета изрази министърът на отбраната Ангел Найденов на пресконференция в гр. Перник. „Ние сме сред ведомствата, които очакват един много сериозен финансов ресурс, за да бъдат намерени решения в две посоки, първата от които са натрупаните задължения на Военномедицинска академия", каза министър Найденов. Той припомни, че от пациентите, които обслужва ВМА, едва 18 на сто са военнослужещи, служители на министерството, ДАНС и МВР. Затова е необходимо тя да се подпомогне, като получи средства за разплащане на натрупани задължения за лекарства и за консумативи. „Тези задължения са резултат и на определени действия на държавата, като например отнемането на постъпленията от ВМА, насочването им към държавния бюджет или пък, от друга страна, недофинансирането на клиничните пътеки", каза министър Ангел Найденов и допълни, че с актуализацията на бюджета се търси решение поне за избягване на опасността от блокиране на сметките на ВМА, чиито общи задължения надхвърлят 90 млн. лв.

Втората посока след актуализацията на бюджета, е модернизирането на модулите от навигационната система на изтребителите, за да не влизат те в конфликт с честотите, на които ще работят системите за контрол и безопасност на скоростните влакове по жп отсечката Пловдив-Свиленград. Конкретното решение за размера на сумите, които ще получи Министерството на отбраната, е въпрос на последващо постановление на правителството, на базата на общия размер на средствата, които ще постъпят в разпореждане на Министерския съвет, обясни министър Найденов.

С подготвяния нов Устройствен правилник на Министерството на отбраната ще бъдат намалени административни бройки и разходи, в посока на по-ефективно използване на ограничените ресурси, с които разполага министерството. Целта е да се постигне по-висока ефективност, по-ясно функциониране на административните структури и няма самоцелно преструктуриране, нито самоцелни съкращения, заяви министър Найденов. С новия Устройствен правилник се предвижда преструктуриране на дирекция „Инфраструктура на отбраната", която отговаря за имотите. „Намерението ми е да предложим една Главна дирекция „Инфраструктура", която да включва всички дейности по стопанисването, охраната и разпореждането с тези имоти", уточни министър Найденов. Подготвени за разпоредителни сделки са 295 имота и други 134, които да бъдат предоставени безвъзмездно на общини или на обществени организации по съответния график до края на календарната година, съобщи министър Найденов. Процедурите обаче ще бъдат финализирани само след съответна преценка, каза той, и даде пример със случаи на неизгодни сделки с имоти в Бургас и област Пловдив, за които има основание да се иска преразглеждане. Министър Найденов съобщи още, че е предложил на община Радомир да поднови интереса си към възможността Министерството на отбраната да й предостави безвъзмездно части от терена, на който са били разположени военни формирования.

Министър Ангел Найденов изрази категорично несъгласие с намеците в някои медии за „политически чистки в МО". Той поясни, че директорът на дирекция „Инфраструктура в отбраната " е преназначен като управител на търговско дружество, директорът на Военна полиция бригаден генерал Данчо Дяков се изпраща на международна длъжност в Брунсум, Холандия. Що се отнася до бившето ръководство на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело" министър Найденов подчерта, че цялостната проверка на инспектората, извършена миналия месец, е констатирала сериозни проблеми със стопанисването на собствеността на агенцията, с обществените поръчки, с подбора и назначаването на служители без конкурси. Министър Найденов увери, че новоназначените изпълнителен директор Сотир Ушев и заместникът му Ивелин Николов притежават безспорни качества и необходимия професионален опит за заеманите длъжности.

Министър Ангел Найденов засегна подробно и проблемите с подпомагането и възстановяването на щетите от земетресенията в област Перник като увери, че ще следи внимателно информацията за работата на междуведомствената комисия и ще държи да бъдат реализирани инициативи, които да са в подкрепа на очакванията на местните граждани. Той се ангажира да се търсят решения в посока на преразглеждане на отказите по изпратени в комисията преписки и критериите за подпомагане на пострадали хора. Ще се търсят и отговори на въпроса за какво са изразходвани вече 70% от бюджета на комисията.

По време на посещението си в област Перник министър Ангел Найденов се срещна с Михаил Михайлов - областен управител на Област Перник, с кмета на община Перник Росица Янакиева и с жители на село Богданов дол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай