Събота,

Милен Велчев с добри новини за цените на горивата

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
Милен Велчев с добри новини за цените на горивата
A
A
A

Европейската банка за възстановяване и развитие постави слаба оценка на развитието на България през юни-ноември 2021. Цените на стоките и горивата продължават да растат и така изяждат доходите на хората.

Според бившия финансов министър Милен Велчев високите цени на горивата са временни и скоро те ще паднат. Той препоръча да не се бърза с компенсациите, защото няма да могат да бъдат върнати обратно.

Велчев обясни в интервю за телевизия НоваНюз, че очаква пазарът сам да намери своя баланс и цените да се уравновесят. Относно тегленето на дълг от държавата, финансистът вярва, че това би било добре и ще внесе сигурност.

"Правителството няма почти никакви инструменти да намали инфлацията, но може да я увеличи с безконтролно харчене", заяви Велчев.

"Не е невъзможно да се увеличи минималната работна заплата, но това ще се отрази зле на бюджетния дефицит", заяви още той.

"Политическата нестабилност пряко води до ниска степен на ваксинация, а от това следва  затваряне на фирми и бизнеси и икономическият растеж у нас ще се забави. Това се отразява негативно и на инвестициите", това каза Велчев.

"При определени условия е възможно България да приеме еврото до 2024 година. За това трябва политическа воля и зависи какво ще е правителството", обясни бившият финансов министър.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички