Мика Зайкова каза защо се борила като свиня с тиква

Повече от 54% от доходите на хората отиват за храна, а това е невиждан разход за ЕС

Мика Зайкова каза защо се борила като свиня с тиква | StandartNews.com

Повече от 54% от доходите на хората отиват за храна, а това е невиждан разход за рамките на Европейския съюз, смята икономистът Мика Зайкова.

В интервю за бТВ тя даде пример и с данните на статистиката за това, че литър кисело мляко струва 5 лв., защото се продава по 400 грама, а краве масло 250 грама е средно 6,19 лв. или 24,76 лв. за килограм.

"Тази година спрямо миналата един пазар ни е по-скъп с близо 17%, толкова средно е и инфлацията", каза тя.

Зайкова коментира и това защо страната ни е сред първенците в ЕС по висока инфлация. "В България е по-висока инфлацията, защото в нея има и спекула, ние сме най-енергоемката и най-ресурсоемката държава в Европейския съюз. За единица БВП ние харчим 3,6 пъти повече енергия, която е много скъпа и 3,1 пъти повече суровини и материали. Техниката и технологията в България е на средата на 20 век. Ние разчитаме на Плана за възстановяване и европейските пари, за да можем да преоборудваме нашата икономика на по-високо ниво".

"Борех се като свиня с тиква, за да убедя всички участващи да оставят егото си вкъщи и да мислят само за България. Сега вървим вече към избори, не знам какво ще стане. Ако сега ние не направим нещо, фактически може да загубим голяма част от парите си от Плана за възстановяване и европейските програми, а може и да спрат инвестициите", добави икономистът. 

"Имаше много причини Слави Трифонов да изтегли министрите си, защото не можаха да установят правилния диалог помежду си. Има причини да е обиден, но аз знам, че той обича България.

Писах дори на лидера на БСП Корнелия Нинова да направи всичко възможно да се направи правителство. Има неща, които сега трябва да се направят", настоя Зайкова.

Според нея, ако депутатите мислели за България, нито Христо Иванов щял да изтърси тези тъпотии на заседанието на парламентарната група на "Демократична България", за които говори, нито другите народни представители щели да реагират така емоционално.

Мика Зайкова изтъкна, че всички политици, които водят разговори за съставяне на кабинет трябва да оставят егото си вкъщи и да мислят само за България. Ако сега направим избори, можем да загубим голяма част от парите за Плана за възстановяване, да спрат европейките програми и инвеститорите, предупреди Зайкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай