Мика Зайкова каза могат ли Трифонов и Петков да се разберат

Ако ИТН получи мандат, ще се разбере за кабинет, каза икономистът

Мика Зайкова каза могат ли Трифонов и Петков да се разберат | StandartNews.com

Могат ли „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ” да се разберат след излизането на ИТН от коалицията и кабинета и всичко, което се случи между двете партии? Отговор на този въпрос даде любимката на народа Мика Зайкова, икономически експерт на ИТН.

За да напусне "Има такъв народ" управляваща коалиция, значи ножът вече е опрял до кокала и  повече не може да се търпи, отсече Зайкова в интервю за БНТ.

Тя обясни, че Кирил Петков няма откъде да си осигури депутати за мнозинство в парламента. „Ако вземе тези 13 от "Възраждане" ще си осигури хора, но Костадинов му е поставил 5 условия, сред които е да се откаже от еврото. От ГЕРБ няма как да стане, нито от ДПС, с които се е хванал гуша за шия. Единствените са ИТН, но не се прави така. Сядаш и казваш на един човешки диалог – сбърках”, заяви Зайкова.

Тя изрази увереност, че ако кабинетът падне и ИТН получи мандат, може да се договори с с останалите партии за ново управление.

Мика Зайкова коментира и драмите с актуализацията на бюджета. Има едно въздържане от приемането на бюджета. В никакъв случай не става въпрос за това, че някой не иска да увеличи пенсиите или да даде на родителите, каза тя.

Бюджетът първо трябва да бъде изработен честно. Има лесен и труден начин да стигнеш до дадена цел, нашата е социална. Има и още един начин и той е тъп. По отношение на пенсиите две неща ме притесняват страшно - деформира се цялата система по начина, по който се повишават и второ, защото те не са финансово обезпечени. Откъде ще се вземат 1,50 млрд. лв? Говори се за грантове, но Европа дава пари, когато имаш проект и те са целенасочени, каза тя.

Те искат да вдигнат пенсиите с 21,6%. Но аз питам защо трябва да изкривят системата - нито тези 60-те лв. от добавките имат отношение към осигурителния принос, нито другите 10% могат да ги обяснят. Можеше още от 1 юли да се преизчислят пенсиите. Не казвам да е към осигурителния доход за 2021 г., защото тогава ще трябват 5 млрд., но НОИ можеше да направи сметките за 2018 или 2019 г. Преизчисляваш пенсиите и оттам нататък всичко е лесно, категорична бе Зайкова.

Има две мерки, които са чудесни - вдигането на прага за регистрация по ДДС, което ще облекчи бизнеса, а другото е намаляването на данъчната основа за хората с деца, каза тя.

С гръм и трясък премиерът обяви 13% намаление на газа. Колко ще струва - близо 142 лв. Миналата година по това време обаче газът струваше 33 лв. Увеличението е над 400%, посочи Зайкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай