Михов: Неприемливо е да ни охраняват от чужди сили

Михов: Неприемливо е да ни охраняват от чужди сили | StandartNews.com

Като тревожна, но не драматична тема определи ген. Михо Михов, председател на комисията по отбрана в Народното събрание, новината за предложените от Министерството на отбраната промени в закона, които ще позволят осъществяването на функцията „еърполисинг".

Вчера зам. – министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев обяви, че промените са необходими заради укрепването на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО.

Пред Нова телевизия ген. Михов обясни, че има подготвен законопроект в Министерство на отбраната и започва обществено обсъждане. „За в бъдеще, ако бъдат внесени промените, въздушното пространство на България ще може да се охранява не само от Българската армия, но и съвместно със съюзни сили. Законът се нуждае от детайлно изчистване", каза още ген. Михов. Той обясни, че проектът на този етап е в много суров вид и предстои изчистването му в детайли.

„Стряскащото" в проекта, според ген. Михов, е частта в него, която цели да регламентира „преминаването и пребиваването на съюзни чужди сили на територията на Р България". Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание коментира, че това е неприемливо и нашата 100-годишна авиация може и трябва да осигури самостоятелно охраната на въздушното пространство.

Другата предвидена промяна в закона е, че се дава право, освен на Българската армия, но и на съюзните сили да използват бойни средства. „Но не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация", коментира ген. Михов и отново каза, че проектът е в много начален вариант и тепърва предстои да мине през всички процедури.

Ген. Михов коментира и темата за ремонта на самолетите МИГ 29. Той обясни, че не е разговарял с Русия. „Никой не е против да усилим източния фланг на НАТО. Нека проверките на прокуратурата продължат и да установят дали има заинтересовани лица от ремонтите на МИГ-овете ни. Нека преговорите ни с Полша да са успешни. Но българското правителство трябва да признае ремонта, за да са спокойни пилотите ни, другото са интриги", каза ген. Михов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай