Михайлова: Неизпълнени проекти са причината за уволненията

600 млн. лв. от сектор „Води" са пренасочени поради невъзможност да бъдат усвоени

Михайлова: Неизпълнени проекти са причината за уволненията   | StandartNews.com

София. Една от основните причини за освобождаването на директорите на регионалните структури на ведомството е свързана с неизпълнението и забавянето на проекти, финансирани по Оперативна програма „Околна среда". Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред БНР.

„По ос 3 „Биоразнообразие" основни бенефициенти са не неправителствени организации и научни институти, а именно структурните звена на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). В тази ос са вложени неколкостотин милиона лева и те трябва да бъдат усвоени ефективно. Към момента всичко е договорено, но за съжаление, изпълнението е на такова ниво, че 90% от проектите са рискови", съобщи министър Михайлова.

Тя посочи още, че по другата ос на оперативната програма – „Води", още през м. февруари т. г. рискът от неизпълнение е оценен и от българските органи, и от Европейската комисия на толкова висок, че близо 600 млн. лв. са насочени към опазване на чистотата на въздуха, за да не бъдат загубени. Те ще се използват за закупуване на тролейбусни мотриси за различни райони на страната, за мотриси за софийското метро, за високопроходими автомобили и вертолет за МВР за борба с горски пожари.

До края на годината е критичният период да се справим с ОПОС, каза министър Михайлова. Тя посочи, че по програмата има три големи проекта, неколкократно връщани от ЕК, които, ако не бъдат стартирани, страната ни може да загуби 200 млн. лв. Същата сума ще бъде загубена, ако до края на годината Столична община не започне строителството на завода за боклука. От други 100 млн. лв. може да се лишим, ако не станат готови проектите, които са планирани за следващия програмен период. Към момента от 26 проекта само шест имат шанс да бъдат изпълнявани, каза министърът на околната среда и водите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай