Местан: Предсрочни избори, ако ПФ продължава да е в управлението

Местан: Предсрочни избори, ако ПФ продължава да е в управлението  | StandartNews.com

София. "Още в края на миналата година ние изразихме становище, че ако Патриотичният фронт продължи да е част от управлението, най-добрият вариант са нови предсрочни избори". Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. И изтъкна, че думите му не са емоционално изявление.

"В такава атмосфера не са възможни реформи нито в здравеопазването, нито в силовите структури или съдебната система", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Днешната коалиция, свързана с националпопулистки партии, е компромис, бе категоричен Местан.

Политическата висота на ДПС е в това, че макар и родена от болката на този процес, тя никога не обвини българските граждани, а само комунистическия режим. Така не трябва да се обвинява цяла религия заради извършването на престъпленията в Париж, посочи лидерът на ДПС и избори всички жертви на атентата, като добави и жертвата, която даде България при атентата в Бургас. Жертвите са мюсюлмани, християни и евреи, тоест всички сме жертви на терора и терорът няма религия, каза още той.

„Началото на тази година и кървавият атентат в Париж изисква много по-голям глобален анализ", посочи председателят на ДПС.

Терористичният акт в Париж идва не само като потвърждение за нетрадиционни атаки, но за първи път след 11 септември над човечеството надвисва един невъзможен избор. Става дума от една страна за демокрацията, мултикултуралното съжителство и ксенофобията и националпопулистки политики от друга страна, коментира още Местан.

Ние осъждаме всякакви видове прояви на тероризъм, каза лидерът на ДПС. И изтъкна, че в момента светът все повече се превръща в заложник на тероризъм и националпопулизъм, което не е добър факт.

„Като български политик бях горд да видя министър-председателя Бойко Борисов на републиканския марш в Париж. Проблемът е в това, че видяхме, че лидери на нациопопулистките формация като например Мари Льо Пен, която не бе на марша, защото мястото й не бе там. Как да си обясним факта, че Франция има своя републикански марш, в който няма място националпопулистите, а българските привърженици на Льо Пен имат своя Луков марш в България", продължи Лютви Местан. Той неудомява как е възможна антиромската реторика на реформатори и популисти и от друга страна да има оприличаване на една национална либерална партия като ДПС с братята Куаши.

От ДПС ще продължат да гласуват за принципите, за които са отстоявали досега, стана ясно от първото изказване на Местан от парламентарната трубуна за тази година. "ДПС е зряла партия. Ние не виждаме във вас своя враг, а опонент. Време е за истинско смирение, а не за агресия. Нека да е здрава и толерантна 2015 година", пожела той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай