Местан поиска избори, БСП в шок

Местан поиска избори, БСП в шок | StandartNews.com

Станишев готов с оставка, иска да даде партията на Миков или Стойнев

"Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента днес. И хвърли в смут БСП. Червените изпаднаха в шок и започнаха спешно заседание в централата си. А утре в същата зала по същото време ще дадат и своя отговор.

Три варианта за избори, предложени от лидера на ДПС Лютви Местан, хвърлиха БСП в шок. "Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски". Идеята за пълен мандат не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта. Първият - хоризонт на кабинета "Орешарски" до октомври 2015 г. и провеждане на избори две в едно, местни и парламентарни. Избори догодина по това време. И трети вариант - избори до края на годината. Това ще рече мандат от още четири месеца, оставка на кабинета "Орешарски" в края на септември, най-късно началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори последната неделя на ноември или първата неделя на декември. Моля да ме чуете: Нашите предпочитания са към третия вариант - избори до края на годината. Надявам се, че това звучи вече достатъчно ясно и това е моят отговор на определени притеснения, че позицията на ДПС не е била достатъчно ясна". Тези думи на Лютви Местан прозвучаха от зала "Запад" на парламента малко след 10.30 часа сутринта. И за секунди обиколиха държавата. Още преди края на изказването му червените депутати започнаха да се вайкат и да се събират на заседание, търсейки лидера си Сергей Станишев. Той обаче не се появи в Народното събрание. Съпартийците му го откриха на "Позитано" 20 час след изявлението на Местан. Вместо заседание обаче в червената централа лидерът на БСП води разговори на четири очи с най-приближените си. "Станишев е развял бялото знаме, предлага партията да се поеме от Михаил Миков или Драгомир Стойнев". Думите на червени депутати се търкаляха из централата на БСП, всявайки все повече смут в редиците на партията. Среща между Станишев, Миков и Стойнев се състоя (виж стр. 3), но никой от участниците в нея не потвърди официално, че темата е била рокадата на върха в БСП.

"Ще подам оставка, но партията трябва да бъде поета от човек, който да не позволи БСП да се разцепи и хората ни по места трябва да бъдат сигурни и да работят за победа", обърнал се към Миков и Стойнев социалист номер 1. Той откровено признал, че за председателския пост на БСП вижда най-подходящ един от тях двамата. Близо 40 минути продължил разговорът в кабинета на Станишев, уточниха запознати. В 18,30 ч Миков отново се върна в кабинета на Станишев.

Няколко сценария за излизане от ситуацията били обсъдени при закрити врата по време на разговори между Сергей Станишев и неговите заместници, членове на Изпълнителното бюро и шефове на парламентарни комисии. Около 15 часа от пресцентъра на "Позитано" 20 излезе кратко съобщение, че БСП ще дадат специална пресконференция утре - в същия час и на същото място, където говори Местан: зала "Запад" на Народното събрание, 10,30 часа.

Мълчанието от страна на първите в БСП буквално изправи на нокти структурите по места. Областни и общински лидери подгряха до червено мобилните телефони на депутатите си с въпроса "какво става, падна ли правителството, кога са изборите". Очаква се до дни на "Позитано" 20 да полетят писма от цялата страна в подкрепа на БСП. Сега не е време да сменяме ръководството, каза в интервю за "Стандарт" зам.-председателят на партията Димитър Дъбов, аргументирайки се с неизбежните предсрочни избори. Апаратчици на "Позитано" обсъждаха възможността вчера да свикат спешно конгрес в рамките на месец, тъй като според устава на столетницата най-висшият форум на партията може да се свика и екстремно в рамките на 30 дни. През целия ден на "Позитано" 20 пристигаха и шефове на ресорните съвети към БСП. Моите избиратели не са членове на ДПС, аз смятам да работя, защото социалистите сме подкрепили правителството с конкретна програма, отсече на влизане в централата на партията енергийният експерт и депутат Таско Ерменков. Докато партийни и политически шефове влизаха в кабинета на Станишев на "Позитано" 20, имаше заседание и на социалистите от София-област. Очаква се на пресконференцията утре червените да предложат на ДПС списък с неотложните задачи, които кабинетът "Орешарски" трябва да довърши. И едва тогава да се мисли за дата за предсрочен вот. Дали обаче червените ще останат на това мнение, не е съвсем ясно. Причината е, че част от депутатите са ядосани на лидера на БСП, който разговарял с Лютви Местан, но не информирал партията за намеренията на ДПС.

МНЕНИЯ

Да не развалим сърцето с кафетата

Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП

Датите не могат да бъдат самоцел, ние не водим консултации просто за времето на изборите, ние ще водим разговори за това какви задачи е оправдано да продължат живота на правителството и парламента. Всички от тях трябва да започнат да се реализират в предстоящите месеци и ако дават резултати, дава основание да се продължи дейността. В момента пред България стоят много важни задачи. Ние сме готови да направим всичко, което зависи от нас за намирането на положителен изход по тях, но това ще зависи както от нашите усилия, така и на партньорите и правителството. Другото, което също искам да кажа, да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето.

Имаме свой дневен ред

Илияна Йотова, ръководител на
делегацията на евродепутатите от БСП

Ние в БСП следваме нашия дневен ред. В началото на следващата седмица имаме заседание на Националния съвет на БСП, за да приемем отчета за първата година управление на кабинета "Орешарски" и мерките, които правителството трябва да вземе в краткосрочен план. Ако тези мерки не се подкрепят, отиваме на предсрочни избори. Не чух нито един аргумент от господин Местан, което породи съмнение в публичното пространство за друг тип договорки. Пресконференцията на ДПС подлага и на съмнение евентуалните смени в кабинета предвид зададения краткосрочен хоризонт на това правителство.

Трябваше да предложим решение

Георги Кадиев, депутат от Коалиция за България

Слушах пресконференцията на г-н Местан. Вместо сега да "превеждаме" какво е искал да каже, трябваше ние да станем инициатор на говоренето и задаване на дневен ред. Да излезем и да признаем, че резултатите на изборите не ни задоволяват, да започнем обновление в партията, да излезем на нови избори с чисто лице. В такива ситуации се действа бързо и решително. Всеки ден отлагане на промяната в БСП ни разколебава и демотивира.

Не ни изненадаха

Борислав Гуцанов, депутат от Коалиция за България

Не е изненада възможността за предсрочни избори. Ние имаме три възможности, но сега бяха казани пределно ясно от лидера на едната от политическите партии, но не е никаква изненада, защото е коментирано и от нас в същата посока. Като едната възможност е изборите да бъдат до края на тази година спрямо сроковете, които позволяват това нещо да бъде проведено. Дори по-кратки срокове могат да се окажат и по-добри. Вторият вариант е напролет и третият вариант е две в едно с местните избори догодина. Така че това не е някаква изненада. Най-правилното решение е да има успокояване на държавата, за да може тя да функционира нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай