Местан: Няма да остане и килограм неизкупен тютюн

Местан: Няма да остане и килограм неизкупен тютюн | StandartNews.com

София. "Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн". Това заяви пред БНР председателят на ДПС Лютви Местан по повод протеста на тютюнопроизводители в село Кочан и проблемите в сектора.

"Двете партии, които стоим зад кабинета, и самият кабинет, ще сторим всичко, което е необходимо, независимо от ограничените възможности за въздействие, резултат от престъпната либерализация на сектора, коята беше извършена от предишните управляващи - Борисов и Цветанов", продължи още той.

Изкупните цени на тютюна са такива заради пазарна конюнктура, а може би и заради нещо друго, заради което ние се обърнахме към Комисията за защита на конкуренцията, обясни Местан и уточни, че депутатите са поискали да бъде проверено дали не е на налице картелно споразумение. "Ако в крайна сметка средните цени на килограм тютюн се окажат по-ниски в сравнение с миналата година, държавата ще компенсира по-ниските изкупни цени на реколта 2013-а година", допълни Местан.

"Ние превантивно заложихме в бюджета за 2014-а година цели 30 милиона повече за националните доплащания за тютюнопроизводителите. Поемам ясна политическа отговорност, че в крайна сметка тютюнопроизводителите ще получат повече, отколкото при управлението на ГЕРБ. Това са пожарните действия, но имаме дългосрочна стратегия за укрепването на този отрасъл", обеща лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай