Местан: Либералите трябва да останат трета сила в Европа

Местан: Либералите трябва да останат трета сила в Европа | StandartNews.com

София. "Много е важно ние либералите да запазим силата си на трето политическо направление в Европа". Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в НС, където се срещна с Александър Граф Ламбсдорф, член на ЕП, зам.-председател на групата на АЛДЕ и водач на листата на Германската свободна демократическа партия (СДП) за предстоящите европейски избори.

 

Предизвикателствата пред либералите в европейски план са обсъдили участниците в срещата. "Анализирахме риска от разрастването на радикалните течения в Европа, крайния национализъм, който заявява претенции да се превърне в трета политически сила за сметка на либералите и се ангажирахме да сторим всичко необходимо да попречим за това", каза още Местан, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че ДПС са запознали Ламбсдорф и с проблемите на вътрешната политика. "И естествено той беше любопитен да чуе какви са целите на ДПС собствено на европейските избори. Мисля, че беше доволен да чуе, че имаме амбицията минимум да съхраним позициите си в ЕП, където да бъдат избрани 3-ма представители от листата на ДПС", продължи той.

 

Местан определи срещата си с Ламбсдорф като много интересна. Председателят на ДПС изтъкна, че и Ото Ламбсдорф е папата на модерния либерализъм. "Той има много сериозни изследвания в областта на либерализма. Негова е уникалната формулировка от началото на прехода, след падането на Берлинската стена, това е политикът, който дава уникална формула за обединението на Европа с тезата си, че конституционният либерализъм и социалните реформи трябва образуват един нов съюз", каза Местан.

 

Александър Ламбсдорф ще е водачът на листата на германските либерали за Европейския парламент и ДПС се надяват германските либерали да успеят, стана ясно от Лютви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай