Местан: Избирателят отрече еднопартийния модел

Не е възможна покрепа на ГЕРБ, категоричен беше още лидерът на ДПС

Местан: Избирателят отрече еднопартийния модел | StandartNews.com

София. "Преди всичко искам да благодаря на стотиците хиляди избиратели на ДПС, но искам и да изразя своята и на моите колеги възхита от политическата зрялост". Това заяви на пресконференция в НДК лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Партията издържа най-тежкото си изпитание. Това са първите избори от 1997 година насам, в които ние участваме като опозиционна партия", заяви още Местан. Той загатна, че партията ще има решаващо значение за формирането на правителство у нас. "Ние избрахме да се развиваме не като етническа, а като светска партия", категоричен беше още лидерът на ДПС.

Местан беше категоричен, че партията няма да се отклони.

"Трябва да изчакаме окончателните резултати, но ние имаме изключителна отговорност. Ние трябва да предотвратим криза на държавността", заяви още Местан. 

По думите на лидера на ДПС трябва да се разбият няколко митологеми. "Първата митологема е за ДПС като етническа партия. Би трябвало да сме погребали мита, че победата зависи от някакви автобуси, които пристигат в Кърджали и други райони. Отсъствието на автобуси не намали политическата тежест на ДПС", заяви още Местан.

Лидерът на ДПС беше категоричен, че избирателят като цяло е отрекъл едопартийния модел на управление на сттраната.

"Няколко персони в българската държава се поставиха над демократичните институции и това направи модела на ГЕРБ авторитарен", заяви още Местан. По думите му зад кабинета трябва да има широко гражданско съгласие.

"Следващият кабинет трябва да представя интересите и на онези български граждани, които нямат своето парламентарно представяне", заяви още Местан. И беше категоричен, че ДПС е готово на съгласие, но не и съглашение.

"Не е възможна подкрепа за ГЕРБ, дори и тя да се окаже първа политическа сила след окончателното преброяване", заяви още лидерът на ДПС.

"Българският бизнес трябва да бъде освободен от данък партийна лоялност", категоричен бе още Местан.

Местан беше категоричен, че не става дума за министерски постове, а за националните приоритети на държавата.

"Ние не сме в позиция да преговаряме. Избирателят ни е отредил роля на трета политическа сила. Поучвателните мандати ще се предоставят на първата и втората политически сили", обясни Местан.

"Ние ще анализираме всички данни за нарушения на изборния процес", обяви още лидерът на ДПС. 

"Раличията между ДПС и Атака не са само политически. Ние имаме ценностен разлом с Атака". Така Местан отговори на въпрос на вестник "Стандарт" за това как ще може в едно правителство да работи с партия Атака. Лидерът обаче обясни, че ДПС не е мандатоносител. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай