Мерджанов: Усилията ни ще бъдат насочени към преодоляване на бедността

Мерджанов: Усилията ни ще бъдат насочени към преодоляване на бедността | StandartNews.com

София. „Нашите усилия ще бъдат насочени към преодоляване на бедността, защото според нас, социалистите, това е най-големият проблем на България, а наравно с него е и необходимостта от работеща икономика". Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов.

По думите му партийната работа и работата на социалистите в парламента ще бъдат насочени към връщането на доверието на онези разочаровани избиратели, които не са подкрепили БСП на последните избори. Според Мерджанов в БСП са необходими редица организационни реформи, които да дадат възможност за воденето на единна национална политика и БСП да не отстъпва от характера си и ролята на национална партия. „Дискусиите в БСП винаги са били горещи и достатъчно открити и публични - за разлика от другите партии, претендиращи за повече демократичност. Диалогът в партията ще се изостря и ще минава в посока на консолидация с наближаването на поредните избори", каза още социалистът. Той припомни, че в момента текат цикъл отчети и избори в 19 организации, като в половината от тях конференциите са приключили. Говорителят на БСП добави, че вероятно в края на април ще има заседание на Конгреса, на което ще бъдат приети решения за разширяване на влиянието на партията в местна власт.

Атанас Мерджанов заяви, че БСП би подкрепила задължителното гласуване, ако действително се прецени, че това е стъпката, с която ще се избегнат всички спекулации по време на изборния процес. „Въпросът е тези промени да бъдат направени достатъчно навреме, а не виждам такава готовност от сега управляващите", добави социалистът. Според него промените в изборния закон винаги създават един съмнителен привкус в преследването на политическите цели, а това може да се избегне, само ако има колкото е възможно по-голяма парламентарна подкрепа.

Според Атанас Мерджанов МВР трябва да получи допълнителни финансови средства за назначаване на нови гранични полицаи, вместо да се преплитат функциите на две силови ведомства - МО и МВР. По думите му проблемът с бежанците е сериозен европейски въпрос, не само български - и това трябва да бъде обяснено на европейските представители. „Да не се забравя, че правителството на Орешарски започна от нулата да преодолява този проблем и постигна видим резултат - струва си той да бъде продължен в същата посока и със същите усилия", изтъкна Мерджанов. Той оцени като притеснителна липсата на единно мнение за това кой ще охранява границата. Според Мерджанов се очертава доста сериозна заплаха, ако в близките няколко дни не се постави ред във взаимоотношенията между различните институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай