Мерджанов: Станишев ще е по-полезен в Брюксел

Мерджанов: Станишев ще е по-полезен в Брюксел | StandartNews.com

София. Като полезен, прагматичен ход както за БСП, така и за европейското ляво, определи решението на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев да стане евродепутат новият председател на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов пред бТВ. Той категорично отрече този ход на Станишев да се тълкува като абдикация. 

„Нужна е по-активна роля на лидера на ПЕС. И двете реалности са динамични и сложни, но ролята му в ПЕС е подчертана – в ход са преговорни процеси с ЕНП, предстои преструктуриране на ЕП и ЕК, а това е шанс за по-голямо представителство на БСП в Европа", обясни Мерджанов.

Според депутата, не е необходимо лидерът на БСП да е на банката в парламента или на стола в „Позитано", за да ръководи партията успешно. „Парламентарната група до голяма степен е самостоятелен орган със своя логика на решенията, които са колективни. А и все пак говорим за ограничен срок на това Народно събрание, така или иначе. Затова трябва да се поемат по-перспективни предизвикателства пред БСП", каза още Мерджанов.

Той подчерта, че на консултациите между политическите лидери в петък трябвало да се определи „времевият ресурс" за нови избори – така оставката на кабинета ще дойде след постигане на разбирателство между основните политически сили.

На въпрос дали БСП обмисля разговори за коалиция с ГЕРБ след предсрочния вот, Атанас Мерджанов отговори така: „В политиката са възможни всякакви конфигурации. Готови сме да скъсим дистанцията с ГЕРБ, готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и ГЕРБ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай