Мерджанов: Разговори с ГЕРБ, но без предварителни условия

Мерджанов: Разговори с ГЕРБ, но без предварителни условия | StandartNews.com

София. "Окупирането на парламента в никакъв случай не е приятно, нито за работещите, нито за протестиращите. Следователно трябва да се търсят общи консенсусни линии на поведение. При тази ожесточеност и крайност на исканията на протестиращите обаче трудно може да се постигне съгласие",  заяви Атанас Мерджанов, зам.-председател на КБ в ефира на радио К2.

„Депутатите си вършат работата и държат на своите ангажименти пред избирателите, а дали това се харесва на протестиращите е друг въпрос", допълни той. Атанас Мерджанов заяви, че досега не е срещал случаи, когато избиратели на левицата са разочаровани от нейната работа. „По – скоро болшинството от протестиращите не намират свое представителство в Парламента. За това обаче са си виновни онези политически сили, които не са успели да прекрачат прага на Парламента. Това са законите на демокрацията", каза той.

На въпрос как може да се излезе от ситуацията на пълен блокаж и възможен ли е диалогът между ГЕРБ и БСП, Атанас Мерджанов заяви, че за политическа криза можем да говорим тогава, когато някоя от водещите институции няма възможност да работи. „Последните седмици върви нормален законодателен процес, въпреки трудностите. Той щеше да бъде по – ефективен ако и представители на опозицията бяха в Народното събрание. Въпреки всички различия представителите на ГЕРБ трябва да влязат в законодателния орган, като само така може да се търси взаимност в преследването на общия ангажимент", каза той. Според Атанас Мерджанов отговорност за трудното положение в столицата носи и общината. Той заяви, че не приема нравоучителния тон на кмета и призивите й към управляващите да зачитат волята на протестиращите.

Депутатът от КБ заяви, че този парламент най – много от всички е дал знак, че търси диалог с протестиращите. Парламентарните комисии се съобразяват с това, което се предлага. „Ултиматуми и крайни искания обаче няма да доведат до нищо.", каза той и допълни, че според социологическите изследвания дори и нови искания не биха променили картината. „Не може при това положение да допуснем още няколко месеца държавните институции да не работят. Нормално е и част от държавните служители да протестират, това са тези, които ги е страх за работните им места. Точно в тази линия са били и критиките на левицата към безкрайните партийни назначения през последните четири години. Лошото е, че правителството не е дало наистина най – добрия старт, но то се старае да се коригира в движение.", допълни той.

На въпрос какво разделя обществото в момента, Атанас Мерджанов отговори, че първоначално заявените контратези не работят. „Ляво – дясно отдавна не работи за българското политическо пространство. Истината е, че голяма част от българското общество крещящо е обедняла. Това може да бъде обяснено с липсата на достатъчно справедливост. Допуснало се е едно свръх забогатяване на малка група хора и това създава впечатлението за наличие на олигархични кръгове", обясни той и допълни, че „има ясно изразена воля от Станишев и от други наши представители, че ние сме готови за разговори с ГЕРБ, но разговори по всички въпроси трябва да се водят в парламента, без предварително поставени условия и ултиматуми", заключи Атанас Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай