Медия разкри. Кога влизаме с Румъния в Шенген

Има ли още условия за решението

Медия разкри. Кога влизаме с Румъния в Шенген | StandartNews.com

Медия внесе яснота кога започва присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство – или в т.нар. "Въздушен Шенген“, може да бъде взето на ниво Европейски съюз през януари, разкриват дипломатически източници на румънското унгарскоезично издание Maszol.

По-рано българският премиер Николай Денков обяви, че възможността за пътуване по въздух в Шенгенското пространство без документи би била голям успех за страната ни. Австрия продължава да се противопоставя на пълноправното членство, но в същото време подкрепя влизането на България в т.нар. "Въздушен Шенген“ при определени условия.

Виена постави като условие двете страни да се съгласят да приемат експулсирани от Австрия търсещи убежище, дошли преди това от румънска и българска територия - предимно афганистанци и сирийци. Премиерът на северната ни съседка Марчел Чолаку не възрази срещу идеята. Николай Денков обаче го обвини в непоследователност по отношение на присъединяването към Шенген.

Унгария също предизвика вълнение за официална София, след като министърът на външните работи Петер Сиярто обяви преди дни, че ще бъде наложено вето на членството на България в Шенген, ако страната не отмени таксите върху транзита на руски природен газ за Унгария. София реагира бързо и отмени съответното решение. Бившият премиер Бойко Борисов обяви на страницата си във Facebook: "Унгария ще продължи твърдо да подкрепя пътя на България към Шенген“, като поясни, че за това го е информирал лично министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

В същото време позицията на Нидерландия по въпроса за членството на двете страни в Шенген остава "съмнителна“, отбелязва медията. Новият парламент обаче не гласува за запазване на ветото срещу България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Стоян
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
Даниела Тран
преди 4 месеца

Г-е.вместо да пишете глупости,запишете си час за психиатър.Да ви лекуват.

Откажи
Анонимен
преди 4 месеца

Нормално е да не ни искат Българи и Румънци в шенгенското им пространство.Причината е че и двете държави са помиината яма на днешна Европа всичко което те изхвърлят включително и мигранти автомобили е при нас !

Откажи