Медиана: 7% за АБВ за пет дни звучи фалшиво

Кольо Колев, Медиана

Медиана: 7% за АБВ за пет дни звучи фалшиво | StandartNews.com

Превръща ли се социологията в пропаганда? Доколко рейтингите са резултат от истински проучвания и доколко те се донагласят според очакванията и желанията на тези, които ги поръчват? Тези въпроси висят отдавна със страшна сила над гилдията на социолозите у нас. Огласената в неделя от "Алфа Рисърч" прогноза за очаквана подкрепа от 7% на евролистата на АБВ разбуни духовете и предизвика противоречиви коментари. Днес предлагаме дискусия сред водещи имена сред родните социолози по въпроса за достоверността на техните прогнози, както и за очакванията им за новия политически сезон.

Първанов ще навреди, но няма да разцепи БСП

"Проучването" на агенция "Алфа Рисърч" звучи фалшиво. Проектът на Първанов бе обявен на 14 януари, и то като мъгляво намерение за втора листа, около което няма никакво политическо тяло. Едва ли не се оказа, че пет дена по-късно те взимат 7 процента, което ще рече 420 хиляди реални избиратели, които заявяват, че ще гласуват за него. Меко казано, е смешно и тъжно за професионализма на хората, които лансират подобна теза.

Още когато се появи АБВ, казах на колегите в агенцията: "Сега ще видите "Алфа Рисърч" какви данни ще даде - АБВ ще стане трета сила". Точно това се случи. С проучването се прави следното внушение: "Ето, БСП се разцепва. Първанов и Калфин имат реални шансове за Европарламента". Целта е не да се отчете разцеплението на БСП, а да се стимулира самият разкол в червените редици. Подобни данни обслужват опозицията и на първо място ГЕРБ и Реформаторския блок. Директорът на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова не крие политическите си симпатии в тази посока.
Дълбоко се съмнявам, че АБВ има потенциал да разцепи БСП и да набере значим процент. По-скоро проектът на Първанов има потенциал да им навреди, но не и да спечели.

В проучването се твърдеше, че АБВ ще вземат гласове от "България без цензура", която също не беше създадена по време на социологическите анкети. Не ми е ясно как са успели да го отчетат.
Относно ситуацията с останалите партии "Атака" е известна с това, че успява бързо да се реанимира, дори когато изглежда като умряло куче. Съмнявам се, че това ще се случи в настоящия момент. По-скоро няма да успеят. Дали бивши симпатизанти на Сидеров ще се ориентират към НФСБ предстои да видим. При всички случаи няма да са им достатъчни бившите атакисти и те ще трябва да разширят своето влияние.

Реформаторският блок е еклектичен сбор от хора с различни възгледи. Нормално е да са заредени с вътрешни противоречия, които в последните седмици избиват и в колебанията на тяхната електорална подкрепа. Един харесва Кунева, но мрази Костов, друг пък харесва Костов, но не може да диша Кунева. Дали ще успеят или ще замрат, зависи преди всичко не от напреженията между тях, а от офертата, която ще предложат на избирателя. Последната позиция на РБ е почтена - те обявиха, че ще играят с ГЕРБ. Преди това излизаха пред обществото с шменти капели - крайно противоречиви послания.

От изборите насам наблюдаваме непрекъснат спад при ГЕРБ. До голяма степен той се дължи на липсата на власт. Те са ситуативна партия, която се обединява около властта. ГЕРБ нямат идеология или друга вътрешна спойка. Без съмнение ходът на Първанов възроди надеждите на ГЕРБ, че въпреки техния неуспех, управляващите сами ще се разцепят и паднат от власт. Идеята, че възможна реставрация на управлението на ГЕРБ, спря роенето в партията.
Трудно е да се каже за новородено, каквото е "България без цензура", как ще протече животът му. Партията на Николай Бареков сполучи с обиколките си в страната. Самият той, с цялата си противоречивост говори добре, говориa, каквото искат да чуят хората, с познати елементи на популизъм. Има свободна ниша, от тях зависи дали ще успеят да я заемат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай