Медиана: 5 партии влизат в парламента

Според Медиана "България без цензура" би станала пета парламентарна сила, ако днес имаше избори.

Медиана: 5 партии влизат в парламента | StandartNews.com

София. В парламента биха влезли 5 партии, ако днес се провеждаха избори. Това сочи изследване на агенция "Медиана".

Данните на изследването показват, че БСП би взело най-голяма подрепа с 22.8%, ГЕРБ биха имали 16.9%. На трето място са Реформаторският блок с 8.6%, следвани от ДПС с 7% и Бългрия без цензува с 4.3%. Партията на Волен Сидеров би имала 2.8%, а обединението ГОРД - 2.9%. Ако това, което показва изследването стане, бихме имали 5-партиен кабинет.

Вижда се, че не се предвижда ясна политическа алтернатива, заяви директорът на социологическата агенция Кольо Колев, предаде БГНЕС.

Забелязват се и промени при рейтингите на политиците. Води Йорданка Фандъкова с 44% подкрепа. На второ място е бившият президент Георги Първанов с 42%, а еврокомисар Кристалина Георгиева е на трето с 41%. Премиерът Пламен Орешарски пък се намира на 4-а позиция по рейтинг, следван от лидерът на БСП Сергей Станишев и президентът Росен Плевнелиев. Личният рейтинг на премиера е по-висок от този на правителството. Бойко Борисов и Мая Манолова имат равен рейтинг - 26%, а под тях с 24% подкрепа се нареждат Михаил Миков, Лютви Местан и Меглена Кунева. Николай Бареков получава 20% подкрепа.

На въпроса вдъхва ли доверие правителството – 30% казват " да" над 40 % са разочаровани. Въпреки това попитани дали биха искали предсрочни избори сега, 24% от запитаните са казали "не", в сравнение с 30%, които са отговорили с "да". 37% искат оставката на правителството, а над 50% не я искат.

Общественото мнение е, че ситуацията в България е зле и по-зле ще става. Причините са обедняването, намаляване на жизнения стандарт и проблемът, който напоследък наблюдаваме – проблемът с бежанците, каза Колев.

Голяма част от хората се чудят какво ще стане с правителството. Оценката на правителството на Орешарски в сравнение с правителството на Бойко Борисов - 27 процента, че е по-добро, 22 % че е по-лошо, останалите казват че е рано да се каже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай