Събота,

Мая с нова анкетна комисия - за подслушването

От: СТАНДАРТ -
Мая с нова анкетна комисия - за подслушването
A
A
A
  • Покрай политиците са подслушвани и журналисти, и обикновени граждани", каза Манолова

Нова анкетна комисия ще прави Мая Манолова. След като в 45-ия парламент тя направи комисията по ревизията и влезе на проверка в "Булгартрансгаз", сега бившият омбудсман обеща комисия за подслушването в следващия парламент.

"След като влезем в 46-ото Народно събрание, ще създадем анкетна комисия за проверка на скандала със специалните разузнавателни средства. На парламентарната комисия няма кой да откаже достъп, както и до регистрите в съдилища. Ще проверим дали са унищожавани доказателства", категорично заяви Манолова.  Тя и представители на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" дадоха брифинг пред Бюрото за контрол на СРС днес.

Те внесоха 11 заявления с искане за проверка дали са подслушвани по време на предизборната кампания и на протестите.

"Внасяме заявления за проверка дали по отношение на мен като лидер, представители на коалицията, водачи на листи и участници в протести, е използвано подслушване и други специални разузнавателни средства", заяви Манолова. И коментира: "Такова подслушване на опозицията може да е станало само със съгласието на Борисов. Ако има данни, че сме подслушвани незаконно, ще очакваме отговорните институции да предприемат действия спрямо лицата, които са го извършили, допуснали и разпоредили.".    Манолова подчерта, че нейното заявление е за проверка, която да обхване и предизборната кампания за местните избори през 2019 г.

"Внасяме заявленията, защото имаме информация, че се унищожават веществени доказателства и че ще има опити този огромен скандал да бъде потулен. Когато всеки от нас е попитал за това бил ли е подслушван, ще се наложи впоследствие органите да отговарят за десетки лъжи, ако са излъгали", допълни Манолова.

"Твърденията са, че са подслушвани политици от извънпарламентарната опозиция - "Изправи се! Мутри вън!", Демократична България и "Има такъв народ" в предизборната кампания. Това са средства за натиск, контрол и рекет срещу политически опоненти. Покрай политиците са подслушвани и журналисти, и обикновени граждани", каза още тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички