Понеделник,

Мая Манолова гневна за закона за личната помощ

От: Редактори, снимка БГНЕС -
Мая Манолова гневна за закона за личната помощ
A
A
A

Парламентарната комисия по труда и социалната политика прие на второ четене Закона за личната помощ. Според омбудсмана Мая Манолова обаче гласуваните текстове са пълна гавра с хората с увреждания. Тя посочи, че е длъжна да предупреди, че хората ще останат без личен асистент от 1 септември и това е в резултат на работата на екипа на финансовото министерство с любезното съдействие на социалния министър.

Това е първият закон, в който се лимитират средства, и отсега се знае, че тъй като ще продължат да действат програмите на социалното министерство, до 1 септември парите ще свършат, каза Манолова. Тя допълни, че отказва да носи отговорност срещу това посегателство върху хората с увреждания. Майките на деца с увреждания посочиха, че ще търсят отговорност от премиера и ще продължат с протестите.

Манолова съобщи, че отива да пише конституционна жалба още сега, защото това е посегателство на права . "Според предложенията на социалния министър реално личната помощ ще се финансира от парите на хората с увреждания, на тези с най-тежки увреждания. Финансовият не дава и стотинка допълнително, а социалният смята да обезпечи пари за закона като отнеме от парите на хората, които се дават за социално подпомагане и чужда помощ" каза Манолова.

Според гласуваните днес на второ четене текстове, когато ползвател на лична помощ е дете с увреждане, което получава най-високата месечна помощ от 930 лева по Закона за семейните помощи за деца, 380 лева от помощта ще се превеждат на кмета на общината. От думите на министър Бисер Петков за това как ще се осигури личната помощ по новия закон стана ясно, че има 71, 5 млн. лева от централния бюджет, другите пари ще са от приспаднатите от семейните помощи, както и от добавката за чужда помощ за хората, които отказват да я получават за сметка на ползването на лична помощ. По думите на Манолова проблем е това, че тези 71,5 ще се ползват за програмите за асистенти и не е ясно колко от тях изобщо ще останат. Министърът също не се ангажира с прогноза и каза, че ще стане ясно на 1 септември.

За 2019 г. бяха отпуснати допълнително 150 милиона лева за хората с увреждания, но повечето пари отиват за обезпечаване на Закона за хората с увреждания и по-високата финансова подкрепа по него.

С приетите на второ четене промени е предвидено размерът на средствата за лична помощ ежегодно да се определят със Закона за държавния бюджет за съответната година по бюджета на МТСП. Срещу това лимитиране на парите възрази остро омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че този текст е и мотив да напише конституционна жалба, защото няма друга помощ по друг закон, която да е лимитирана от финансовото министерство и да не се дава според нуждите на хората.

От закона отпадна и обучението за потребителите на лична помощ как да управляват услугата. Това също срещна острата реакция на омбудсмана.

Личните асистенти ще получават през 2019 г. минимална работна заплата, според гласуваните днес текстове. За 2020 г. се предвижда коефициентът на часовата ставка да расте и да стане 1,2 минималната работна заплата. До 2020 г. ползватели на личната помощ ще са хора с трайни увреждания с 90 и над 90 на сто трайно намалена работоспособност с право на чужда помощ, деца с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност , с право на чужда помощ, както и деца с 90 и над 90 на сто степен на увреждане без право на чужда помощ. Максималните часове подкрепа месечно са 168 часа за четвърта степен на тотална зависимост.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички