Понеделник,

Машинното гласуване падна на първо четене

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

Парламентът отмени на първо четене машинното гласуване за предстоящите местни избори, насрочени от президента на 27 октомври. 122 народни представители от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха промяната, а 96 от опозицията - БСП и ДПС, се възпротивиха. Един народен избраник се въздържа.

"Стоим с ОП и ВОЛЯ зад това предложение, защото държим да се произведат избори с легитимен резултат", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на дебатите. Тя още веднъж повтори опасенията на управляващите, които се опират на доклада на ЦИК и Венецианската комисия. Сред тях - оскъпяването на всеки глас от 77 стотинки за хартиена бюлетина на 59 лв. - за машинен вот.

"Ако ценим демократичното право на всеки българин да упражни правото си на глас, трябва да преосмислим машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават у обществото фалшивото усещане, че това е защита срещу купения вот", призова депутатката от ГЕРБ.

"Държава, която си играе на "иди ми - дойди ми", не е привлекателна и модерна", констатира Филип Попов от БСП. "Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинения по картинка на изборните протоколи? Очевидно ДА!", заключи социалистът. Управляващите посегнали на ценности като свободата и равенството, обвини той. И ги разкритикува, че бързат с промените в Изборния кодекс, за да заминат спокойно на море. Соцдепутатът Явор Божанков пък заключи, че депутатите в по-голямата част от пленарната зала били през цялото време "офлайн".

От ДПС също категорично се противопоставиха на управляващите, а Йордан Цонев даде пример със защитата на информацията от фишовете на Тотализатора. ДПС е авторът на предложението за машинното гласуване при последните изменения на Изборния кодекс, заяви зам.-председателят на групата. Той повтори, че движението държи, както на машинно гласуване, така и на машинно преброяване. Цонев отбеляза, че от начлото на демокрацията "най-слабото звено в изборния процес са СИК". Като се въведе машинното гласуване и преброяване, няма да броят гласове членовете на СИК и няма да има невалидни бюлетини, убеден е той. "Нашата констатация е, че беше умишлено компрометирано машинното гласуване, категорично", заключи Цонев.

Валери Симеонов пък се оплака от машините с пример в обратната посока. "Идвам от коридора и си пуснах едно кафе за 40 ст., пуснах един лев и машината не ми върна монети, същото може да стане и с другите машини", предупреди той застъпниците им.

Той прогнозира провал на изборите, ако машините останат. Лидерът на НФСБ припомни, че приемането на машинното гласуване било плод на сделка между РБ и ГЕРБ, а тогава от БСП са били против. Сега пък "непоследователността на партньорите ни от ГЕРБ наля вода в мелницата на БСП", констатира депутатът от ОП. "Никой не може да ме убеди, че не може да бъде манипулирана машината", заяви Симеонов. "Изборите не се манипулират, те се печелят преди още избирателят да е влязъл в секцията - с 20, 50 лв., с обещание за работа. Там става манипулацията", заключи той.

Колегата му Емил Димитров - Ревизоро добави, че днес депутатите нямаше да прекъсват заседанието, за да изслушват двама министри заради хакерските атаки на НАП.

"При появата на проблеми с електронната винетка, тя не беше отменена, а подобрена", репликира Крум Зарков. "При проявата на проблеми с машинното гласуване, искате да го отмените. Едно е обаче да взимате на хората парите, а друго е да им отчитате гласа", упрекна той мнозинството.

По предложение на председателя на правната комисия Анна Александрова депутатите съкратиха срока за предложения между първо и второ четене на 3 дни.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички