Мария Габриел: По-добро сътрудничетво срещу контрабандата на мигранти

Мария Габриел: По-добро сътрудничетво срещу контрабандата на мигранти | StandartNews.com

Въпреки че контрабандата на мигранти представлява сериозен проблем, информацията за незаконната миграция остава фрагментирана и непълна. Необходима е по-добра систематичност на събирането на данни за маршрутите и методите на действие на контрабандистите на хора. Това ще подпомогне по-целесъобразното преразглеждане на политиките на ЕС в тази област и предприемането на конкретни действия за борба и предотвратяване на контрабандата на мигранти. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел. Тя организира конференция на тема „Борба с контрабандата на мигранти: инструменти, пропуски и предизвикателства" в Европейския парламент.

Във форума участваха ангажирани с проблематиката експерти и политици, сред които координаторът на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду.

Мария Габриел подчерта, че държавите-членки и ЕС могат да се справят с контрабандата на мигранти само ако търсят решения на двете страни на проблема.

От една страна са нужни мерки за превръщането на тази престъпна дейност във високорискова с ниска възвръщаемост за контрабандистите. Като такива мерки тя отбеляза проактивно извършване на финансови разследвания, по-ефективни полицейски разследвания и по-тясно сътрудничество в областта на правоприлагането. „Засилването на оперативното сътрудничество с агенции като Евроюст, Европол и Интерпол, както и стратегическото партньорство с трети страни, е от решаващо значение за успешната борба срещу контрабандата на мигранти. Не става дума за създаване на допълнителни инструменти, а най-вече за подобряване на практическото сътрудничество и поемането на реален ангажимент за постигане на осезаеми резултати", наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП.

В заключение Мария Габриел обърна внимание на необходимостта от специализирани обучения на граничните служители, практикуващите юристи и компетентните органи, както и от по-добра информираност на всички нива на обществото. "Трябва постоянно да бъде напомняно, че контрабандата на мигранти е престъпление и печалбата от отчаянието на мигрантите следва да бъде строго осъдимо", призова тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай