Манолова: Ще обсъдим темата за Сирия в парламента

Манолова: Ще обсъдим темата за Сирия в парламента | StandartNews.com

София. "Възможно е темата за Сирия да се обсъди и в нашия парламент, защото всички с тревога следим нарастващото напрежение в Сирия". Това заяви червената депутатка Мая Манолова в интервю за "Преди всички". Тя напомни, че днес предстои проблемът със Сирия да се дискутира на заседание на Съвета по сигурност при МС. "Искаме или не и българските политици са въвлечени в напрежението около ситуацията в Сирия", допълни депутатката.

"Нека да изчакаме произнасянето на всички важни органи, които имат и съответната експертиза. Нека да изчакаме да видим какво ще се случи с доклада на Инспектората към ООН, нека да видим какво ще се случи днес на заседанието на Съвета по сигурност при МС, нека да следим информацията и новините от Сирия една след друга и да не нагнетяваме предварително напрежение", обясни Манолова. Тя обясни, че Сирия е близо до нашата южна граница и бежанският проблем вече притеснява българското общество. Това поставя редица въпроси, така че да не нагнетяваме излишно предварително напрежение, категорична бе заместничката на Михаил Миков.

"Запазването на спокойствие, трезвият поглед върху ситуацията, обмислянето на възможните варианти и най-вече липсата на прибързани действия, изявления и изказвания е най-важното в тази ситуация", каза още Манолова по повод тежката ситуация в Сирия. "Естествено политическият изход от една криза е за предпочитане пред военния", уточни тя.

Във връзка с идването на политиците в НС след броени дни, Манолова коментира част от новия правилник за работата на парламента. ТОй предвижда т.нар. "блиц контрол" от началото на спетмеври. "Тези текстове от парламента предвиждат един нов вид контрол, когато премиерът и вицепремиерът ще отговарят направо на зададени въпроси в пленарната зала, а отделните министри ще бъдат подложени на подобни кръстосани разпити в съответните комисии от техния ресор", разясни Манолова.

"Според мен автентичната енергия на протестите, на тези, които от сърце излязоха на улицата преди няколко месеца, като че ли попремина. Сега е на ход един друг сценарий на хората, които стоят зад протестите, на икономически и политически кръгове, които имат абсолютно различни цели от протестиращите". Така депутатът от БСП коментира "Голямото посрещане", което подготвят антиправителствените демонстранти за първия работен ден на народните представители след ваканцията им.

А по отношение на контрапротестите заместник-председателят на НС каза: Аз съм се срещала с хора, които искрено протестират, които продължават да го правят. То си личи, но извинявайте, но има достатъчно информация и журналистически изследвания за цели автобуси, които идват от общини, в които управляват кметове на ГЕРБ".

"Моето мнение е, че би могло да се върви към трансформиране на този център в друг, който да бъде по-полезен на парламента като законодателен орган, но в никакъв случай да не бъде закрит. Има нужда от социологически център, който да прави изследвания върху въздействието на законопроектите върху различните сфери на обществото", коментира Мая Манолова случая с НЦИОМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай