Манолова: Президентът да не ни прехвърля топката

БСП никога не е била толкова единна и мобилизирана

Манолова: Президентът да не ни прехвърля топката | StandartNews.com

- Г-жо Манолова, парламентът започва работа на 4 септември, но паралелно с това и протестиращите се готвят за "Голямото посрещане". Това притеснява ли Ви?

- Нека да видим какви ще са мащабите на посрещането. Ясно е, че организаторите и сценаристите на протестите, както и политическите и икономическите кръгове няма да се откажат. Според мен автентичната енергия на протестите се изчерпа и от граждански, протестът се превърна изцяло в политически. Исканата оставка към настоящия момент няма и достатъчна обществена подкрепа.

- Членове на БСП настояват за мащабен митинг шествие за подкрепа на правителството. Имате ли вече определена дата?
- Във всички случаи това няма да се случи на 4 септември. Не правим специална организация, но нека да не отричаме правото на хората, които харесват кабинета Орешарски.

- Направихте заявка за натоварена есенна сесия на Народното събрание. С какво започвате?
- Традиционно ще открием с декларация на всяка една партия за предстоящия политически сезон. И се надявам да постигнем единение за националната декларация, която БСП предлага, защото тя касае важните проблеми на хората и начините за тяхното решаване. Парламентът е длъжник на бизнеса в законодателната си дейност и затова последователно ще изпълняваме поетите ангажименти както към уязвимите български граждани, така и към българските фирми. Ще гласуваме социалните помощи, поправките в енергетиката. Ще се отменят ненужните лицензионни режими и още в първите заседания ще дебатираме промените в Закона за обществените поръчки.

- Много се изговори по въпроса за закона за търговските вериги и за работното им време.
- Във фокуса на общественото внимание влезе само една от екзотичните идеи, но реално смисълът на този закон ще бъде да се подкрепят българските фирми. Факт е, че имаме необходимост от законодателски решения за подкрепа на българското производство.

- В какво ще се състои блицконтролът на министрите и премиера?
- Новите разпоредби за блицконтрол на министрите влизат в сила от септември. И още тази сряда премиерът и вицепремиерите ще бъдат подложени образно казано на обстрел от депутатите от всички групи. Целта е да се отговаря светкавично на важни въпроси, които вълнуват българските граждани.

- Кризата в Сирия изглежда сложи нова разделителна линия между институциите - президентът настоя за дебати в парламента, а председателят на Народното събрание Михаил Миков препоръча "всеки да си гледа работата".

- Разбира се, всички политици следим с огромно внимание и с тревога случващото се в Сирия. Все още има надежди за политическо решаване на конфликта. И не приемам менторския тон на президента и поредния опит да дава акъл на институциите кой как да си свърши работата. Най-малкото като върховен главнокомандващ може да свика Консултативния съвет по национална сигурност и да не бяга от отговорност, като прехвърля топката към парламента. Разбира се, че ние ще обсъдим Сирия и темата с бежанците и за действията на правителството. Към момента има много въпросителни. Парламентът не бяга от отговорност, но ще се произнесем, когато имаме конкретните параметри. Само припомням, че и парламентът във Великобритания и този във Франция и конгресът на САЩ не правят дебати по принцип, а се произнасят по конкретно предложение, което е направено или от президента или от правителството.

- Как върви работата по новия изборен кодекс, кога ще го гласувате, какво съдържа?

- Готови сме с грубия вариант на Изборния кодекс, ще предоставим текстовете на членовете на временната комисия, за да съгласуват и да получат санкция от парламентарните си групи. Вариантите към този момент нямат никаква санкция - нито партийна, нито институционална. Реалистично е кодексът да влезе за обсъждане в пленарна зала през октомври и да е окончателно приет до края на годината.

- През последните дни сме свидетели на напрежение в редиците на БСП. Актуален ли е лидерският дебат?

- Лидерският въпрос не е на дневен ред в БСП. Обратното - вижда се и от социологията, че БСП е по-единна и мобилизирана от всеки друг път. И това е съвсем естествено, имайки предвид, че сме пред една важна задача - последователна и искрена подкрепа за усилията на правителството на Пламен Орешарски да работи за решаване на проблемите на хората.

- И все пак Георги Първанов декларира старта на дискусионни клубове?

- Създаването на дискусионни клубове има достатъчно теми и проблеми, които могат да бъдат дискутирани. Както и граждански, институционални и партийни формати, платформи в интернет. От повече гласове, от повече идеи и умове, които да решават един проблем има полза. Не виждам никаква драма в това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай