Манолова: Изпитвах респект към протестиращите

Манолова: Изпитвах респект към протестиращите  | StandartNews.com

София. Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви в интервю за Нова телевизия, че е изпитвала в голяма степен респект към голяма част от протестиращите за изразяването на гражданската им позиция. "Нямам колебание да кажа нещо, което всички знаят. Стотици български граждани се включиха особено в началото на протестите с изцяло морални съображения", каза тя.

"Мога да дам десетки примери за това как се организират участници в протестите, например онзи протест за защита на Борисов при февруарските протести. Продължават нещата по същия начин, допълни Манолова. Тя каза, че от община Дупница идват хора на протестите пред Министерски съвет. Протестният туризъм, който стана модерен, е стимулиран, организиран и се плаща. 30 лева за пенсионер, 50 лева за гражданин, за семейство с дете цифрата е над 100 лева, това са били сумите през лятото за протестиращите", каза Манолова.

"В контрапротестите имаше помощ в организацията от структури на БСП, това е, което се случи на 4 септември. Но нито протестиращите са крили своята връзка с Реформаторския блок, нито контрапротестиращите са крили връзката си с нас. Нали не отричате правото на българските граждани да не харесват, а други да харесват правителството", допълни, цитирана от БГНЕС.

"Много се надявам да бъде възприето машинното гласуване, защото то ще изолира една огромна част от изборните манипулации. Много субективно понякога се преценява коя бюлетина е действителна и коя не, с машината това ще се изключи. Залагаме и на това в ЦИК да влязат професионалисти и експерти и ЦИК да не бъде толкова партийна. Залагаме на промени за по-голяма равнопоставеност на участниците в изборния процес", продължи Манолова.

По думите й, в новия Изборен кодекс е предвидено например държавата да дава пари на партиите, които не получават субсидии за платените форми на медийна предизборна кампания. "Всяка частна медия в началото на кампанията обявява какви са платените форми за участие. Например, ако ГЕРБ, БСП или Атака или партиите от Реформаторския блок могат да си го платят от държавната субсидия, един участник, който не може да си го плати, да го направи с ваучер", каза тя.

"Всяка една частна и обществените медии свободно заявяват своята позиция. По време на предишното управление бе невъзможно това, тогава имаше открити вмешателства в работата на медиите чрез SMS-и, телефони, спомняте си. Няма впечатление, че някой от БСП или от другите партии, подкрепящи властта, си е позволил каквото и да е вмешателство на някой журналист", добави Манолова.

Тя каза, че това е първото правителство, което наистина работи в интерес на хората и стриктно изпълнява приоритетите, които е обявило, стриктно - точка по точка, стъпка по стъпка.

"Това правителство за толкова малко месеци свърши толкова, колкото Борисов не можа да свърши за 4 години", завърши зам.-председателят на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай