Четвъртък,

Македонският външен министър пак се заяде за езика

От: Рачо Рачев -
Македонският външен министър пак се заяде за езика
A
A
A

Абсолютно същата позиция и статут като българския език има и македонският в договора ни за приятелство и добросъседство, заяви външният министър на Северна Македония Никола Димитров в интервю за "ТВ 24 Вести".

Според Димитров въпросът за езика е вече затворен, не само за Северна Македония, но и за света, и ще бъде трудно да изградим близост и приятелство, "ако имаме предизвикателство от съседа ни по този тип въпроси."

"Клаузата за езиците гласи, че това споразумение е написано на македонски език в съответствие с Конституцията на тогавашната Република Македония и на български език в съответствие с Конституцията на Република България. Тази формулировка важи само за двустранните отношения", заяви Димитров.

Той е на мнение, че вече нито една държава няма правно основание "да ни казва нещо по отношение на нашето име и на македонския език".

Външният министър на Северна Македония смята още, че в приетата от България, с резолюция на парламента, позиция от октомври 2019 г. има много въпроси, които излизат извън, а често и противоречат на разпоредбите на Договора за добросъседство.

"Мисля, че ако успеем да се върнем на положителния път, този въпрос трябва да бъде преодолян. Това е изключително непродуктивен проблем. За нас това е абсолютно обидно и мисля, че опитът за отваряне на затворен въпрос не може да успее през 2020 г. в Европа и в същото време не е в съответствие с европейските ценности", заяви Димитров.

Между съседите, подчерта той, трябва да има диалог. Диалогът винаги е предпоставка за решаване на проблеми. Нашата задача като външни министри е да работим за връщането на двустранните отношения в позитивен коловоз, каза Димитров, който разкри, че скоро е водил разговор по проблема с нашия външен министър Екатерина Захариева, като двамата са представили позиции на своите страни по темата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички