Понеделник,

Македонияяя! Няма прошка, Слави слага кръст на коалицията

От: Рачо Рачев, кадър Фейсбук -
2906
Македонияяя! Няма прошка, Слави слага кръст на коалицията
A
A
A

Политиката на премиера Кирил Петков и "Продължаваме промяната" (ПП) по темата "Македония" е основна причина за лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов да реши да изтегли министрите си от кабинета и депутатите си от управляващата коалицията. това стана ясно от продължило 90 минути интервю ва шоумена за водещия от Дарик радио Константин Вълков.

ВИЖ ОЩЕ: Слави хвърли бомба. Разкри истината за БНБ и защо не говори с Петков

"Напускам правителството заради Македония! Македонияяя! Нарушено коалиционно споразумение", провикна се разяреният Трифонов след мъчителни обяснения по кратък списък от теми, за които водещият му задаваше въпроси.

ВИЖ ОЩЕ: Ето как Слави Трифонов е записал Кирил Петков в телефона си

Смятам, че това е правилно, защото е по-малко лошо от това, което започна да се формира. Мисля, че Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и се държат по неадекватен начин. Мисля, че трябва да бъдат спрени и го правя, категоричен е Слави Трифонов по решението партията му да се оттегли от властта.

Стремя се да казвам истината и това е част от начина, по който се държа - нямайте съмнение в това, увери Трифонов още в началото на разговора.

Аз не съм популист. Популо идва от народ - да си популист означава да говориш неща, които се харесват на народа. Аз казвам това, което мисля. Имам цел, не се изживявам като реформатор. Моята цел е да свърша работа, каза лидерът на ИТН.

Целта на ИТН беше да се въведат в действие решенията на референдума, който проведохме. Това беше първата цел. После се случиха един куп неща, касаещи поемане на отговорност. Ние спечелихме изборите, не успяхме да реализираме правителство и тогава аз направих изявление, че следващия път ще направим всичко възможно да има правителство. Подписахме коалиционно споразумение и беше сформирано правителство до онзи ден, когато заявих, че изтеглям министрите си, обясни Трифонов.

Дали ще има правителство от тук нататък е вече въпрос на Конституция. Не съм имал съмнения, че ще е лесно, заяви той.

Най-големият компромис беше да участваме заедно с БСП, защото преди това за нас БСП беше част от статуквото. В началото Кирил Петков и Асен Василев провеждаха отделни срещи с всеки един от партньорите. Аз се запознах с Кирил Петков в студиото на телевизията 7/8, където той рекламираше пробиотик - даже така съм го записал в телефона си "Кирил пробиотик". След това президентът го назначи за министър на икономиката и се видяхме, защото той изяви желание да участва в изборите и в евентуално управление, ако ги спечелим, припомни Слави Трифонов.

Предложих Асен Василев да бъде министър на еврофондовете, Петков твърдо каза, че той трябва да е на финансите. Моето разбиране е, че спечелилата партия трябва да отговаря за тези постове. След това дойдоха с Асен Василев в офиса ми в НДК и проведохме разговор за това правителство. Напрежение нямаше - те са много гъвкави, флексибилни, говорят с желание нещо да се случи. Кирил Петков е по-скоро емоционален, Асен Василев е гъвкав в посока да стане нещо, каза шоуменът.

Трифонов бе категоричен, че е взел решение да оттегли ИТН от коалицията по две основни причини. Едната е, че по отношение на Република Северна Македония се води двойна политика, а другата е чисто финансова, тъй като, по думите му, държавата е доста зле финансово.

Тези хора не стават за това да се занимават с власт. Не стават да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят максимално далеч от властта, категорично заяви Слави Трифонов, уточнявайки, че това е негово мнение.

На въпроса отговорно ли е решението да напусне коалицията, Трифонов заяви: "По-малко лошо е, ако не участвам в тази коалиция, отколкото да продължа да участвам."

За морала се грижат семейството, училището и църквата. Кирил Петков към кое от тях е? Негова работа ли е да казва кое е почтено и кое не, попита риторично Трифонов.

Като че ли четворната коалиция се появи с една цел - да престане авторитарното управление на ГЕРБ. Кирил Петков прави същото. "Продължаваме промяната" управлява като тях, същите са, смята Слави.

Аз съм практичен човек и се опитвам да свърша работа на база на опита, който имам. Дали харесвам Кирил Петков или не няма значение. Има значение Кирил Петков да свърши работа. Преди около месец ми стана ясно, че това е невъзможно, каза Трифонов. Той не се спря да се опитва да ни прескача по казуса Северна Македония. Просто не ни чу. Истината е, че просто лъжеше.

Управлението на ГЕРБ изкара хората на улицата, ние бяхме част от тези протести. И беше съвсем логично това време да свърши. Аз съм против този начин на управление и разбира се, че съм против тях. Проблемът е, че ПП приличат на тях като управление.

Той определи като "пълни глупости" твърдения в медиите за връзки и зависимости на партията му с ДПС. Последният път, в който съм виждал Ахмед Доган, е било преди 15-16 и повече години в студиото на една друга телевизия. Не се виждам с никой от ДПС, подчерта категорично Слави Трифонов.

Има хора, които на мен са ми приятели, не кукловоди. Орлин Алексиев е мой приятел, да. Познаваме се с него от 20 години. Няма абсолютно нищо общо с цялата тази работа. Нямам представа с какво се занимава, какво прави. С него никога не си говорим за политика. Аз съм човекът, създал "Има такъв народ" и съм единственият човек, който може да каже заедно с моите колеги, сценаристите, какво се случва в ИТН. Няма никой друг.

Трифонов обясни, че се е посъветвал с депутатите от ИТН и те са дали своето съгласие, че е време да се излезе от тази коалиция.

Това, което винаги съм правил, е свободата на словото. Медии, които бяха много близки до Бойко Борисов, бяха в непрекъснато кампании срещу мен. Сега има много медии, близки до Кирил Петков, обясни Трифонов. Срещу мен се сипят непрекъснати лъжи, допълни той.

Трифонов коментира и скандала с лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево". Тези гранично-пропускателни пунктове са отговорност на други министерства. Аз нямам никаква информация и нищо общо. Как искате да ви отговаря на този въпрос, като не нося отговорност, заяви той. Нито имам митничари на разположение, нито имам общо с Гранична полиция, нито ми е ясно, категоричен е Трифонов.

С кого искате да кажете, че имам нещо общо? Аз нямам нищо общо с ДПС, с Капъкуле, защо искате да ме накарате да се обяснявам, подчерта лидерът на ИТН.

Македония е един много силен емоционален казус за всички българи. Това е казус, който касае историята и съвремието на България, заяви Слави Трифонов. Ние първи признахме Македония като държава. Дадохме им танкове, винаги сме се отнасяли към тях като към наш брат. Българите винаги са били с огромно прекрасно чувство към тях. Над 100 000 от тях имат български паспорти, а при преброяването са 3000. Защо се страхуват да се нарекат българи, попита Трифонов. Аз съм си говорил с тези хора там, те са подложени на стрес. Докато Македония не приеме българите в Конституцията си и не спаси Договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартира преговори за членство в ЕС, допълни той.

Кирил Петков води двойна политика по отношение на Северна Македония и в това съм убеден, категоричен е Трифонов.

Трифонов коментира и въпроса дали би подкрепил експертно правителство: "Винаги съм се уповавал на експерти. Уважавам хората, които вършат работа. За мен единствената възможност е да свършиш работа добре и това могат да го направят експертите."

Той изказа благодарността си към министрите на ИТН. Заяви, че според него е рано да се говори за програмно правителство и трябва първо да се използват възможностите в Конституцията.

Лидерът на ИТН коментира и въпроса за законопроекта за КПКОНПИ и кандидатурата на Бойко Рашков за неин председател: "Опитът ми с БНБ е печален как действа ПП. Те смятат, че са прави, когато предлагат един човек. Не действат партньорски. Тази история с Рашков Кирил Петков я стартира, на другия ден каза, че не е вярно. Когато има коалиция тези неща трябва да бъдат обсъждани по един определен модел."

Аз така и не можах да разбера защо Кирил Петков се държеше по този начин с Любомир Каримански, нямам никаква представа, допълни Трифонов. По думите му, премиерът е заявил: Който и да е на БНБ, само да не е Каримански. Аргументите му били, че не го харесва и "защото Каримански е леке", обясни Трифонов. И допълни, че от тогава не е разговарял с Кирил Петков.

Еврото трябва да дойде в България - безапелационно съм за това. Еврото трябва да бъде част от нашата държава, категоричен е Трифонов. Той допълни, че разногласия в коалицията за въвеждане на еврото не е имало.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички