Ловът на кафява мечка само след ок от екоминистъра

Ловът на кафява мечка само след ок от екоминистъра | StandartNews.com

Пълна забрана на лова на кафява мечка. Това предвижда проект за промени в Закона за лова, внесен от Министерския съвет в парламента. Разрешението за отстрел може да става само със заповед на министъра на околната среда и водите.

За дивеч вече се смятат и безпризорните кучета и котки, когато са попаднали в ловностопанските райони. В законопроекта думата "безпризорни" заменя "скитащи", а дефиницията за тях е "кучета и котки, които нямат видими белези и знаци да са избягали или да са изгубени домашни любимци като нашийник, видима маркировка и елементи на социализация в поведението".

Друга промяна в закона е свързана с разрешените средства за ловуване. Така освен с гладкоцевно или нарезно огнестрелно ловно оръжие, ще може да се използва и с пневматично оръжие и лъкове, включително арбалет.

С цел хуманно отношение към животното се забранява използването на касетъчни и стационарни капани за лов на дива свиня. Отстрелът й се ограничава само в периода от 1 октомври до 31 декември. Това е и срокът за групов лов на сърна. Въвеждат се изисквания ловните сдружения да сключват договори с ловни надзиратели. Който от кандидат-авджиите не издържи изпита, ще се явява на поправителен тест. Ако и там не се справи, ще кара нов курс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай