Лорер проговори за новите министри. Разчита ли на две дами?

Каза каква ще е ролята на Кирил Петков в кабинета "Василев"

Лорер проговори за новите министри. Разчита ли на две дами? | StandartNews.com

За нас и Кирил, и Асен са тези, които започнаха промяната преди година. И двамата доказаха, че най-важното нещо и за тях, и за цялото българско общество е да се спрат кражбите, за да има повече доходи за хората. С тази проста мисия спечелихме последните избори. Асен Василев в момента има много тежка мисия. Заедно с него трябва да намерим дали в българския парламент има мнозинство, което не го е страх да спрем кражбите. Това заяви в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер.

Той е оптимист, че по-скоро ще има правителство.

Въпросът е под ръководството на Асен дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни за това, че идва глобална рецесия и България трябва да има стабилно управление, допълни той. Не коментира дали се водят преговори с отделни имена като Виктория Василева, която напусна ИТН и Елена Гунчева, която излезе от „Възраждане”.

По думите му Кирил Петков ще бъде "активна част от управлението на промяната", но крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е важно договарянето на политиките с ДБ, БСП и независимите депутати, каза Лорер. Той бе категоричен, че не търсят постове за никой преди да успеят да сглобят управляващо мнозинство.

Според него мотивите за вота за финансите и икономиката са абсолютно несъстоятелни и такива мотиви няма, защото Асен Василев доста добре е управлявал държавните финанси въпреки тройната криза - инфлация, пандемия и война.

Лорер предупреди, че без парламент парите от Брюксел по Плана за възстановяване няма да дойдат.

Заяви, че не е дискутирано при нови избори дали ще правят общи листи с ДБ.

Според него президентът вчера при връчването на мандата е откликнал на посланията на промяната, че ако не правят реформи достатъчно бързо, статуквото ще си поиска държавата обратно. "Иска ми се да вярвам, че президентската институция стои зад народа и го обединява", каза той.

Лорер коментира и решението за изгонването на руските дипломати. То е взето и няма връщане назад. Българският интерес е да няма намеса от руска страна в нашата икономика и политика, каза министърът в оставка.

"Ако има нещо, което сме показали през последната 1 година е това, че не ни е страх. Не ни е страх да поемаме отговорност за трудните решения. Специално за изгонването на руските резиденти - тове не е еднолично решение. Имало е и Съвет по сигурността, решението на МВнР е подкрепено и от резултат от работата на службите. Истински важният въпрос е защо това не се е случило преди години. Те са тук от години и са толерирани от български администрации. Нашите икономически отношения с Русия отдавна не предполагат наличието на такъв персонал тук. Никой не е имал смелостта да защити българския интерес. България най-после взе позиция", каза Даниел Лорер.

Реципрочността е механизъм, който ни позволява да ги изпратим обратно, откъдето са дошли. Ако сме искали пълна реципрочност, е трябвало да се изгонят още няколко, тъй като България има само 15 дипломати в Москва. Самото естеството на тяхната мисията е потресаващо и толкова години това е било толерирано, възмути се министърът на иновациите в оставка.

Коментарите за продължителността на кабинета на Елеонора Митрофанова Лорер тълкува като вмешателство във вътрешните работи на България от посланик на чужда държава, което е недопустимо.

Лорер смята, че никакви трайни икономически отношения няма да бъдат засегнати.

"Русия отдавна не е толкова важен икономически и културен партньор за България, както в носталгичното минало. ЕС отдавна е най-големият инвеститор в българската икономика, след българските граждани, които си плащаме данъците. Руските туристи не са вече най-важните за България, руският петрол скоро няма да е най-важен за рафинерията", каза Лорер.

Русия ни спря газа, в резултат на което България има диверсифицирани източници на газ. Благодарим на руската агресивна дипломация, която ни помага да се еманципираме от тях, каза още той.

Според него "Лукойл - Бургас" ще може да преработва и други видове петрол от други източници, ако това се наложи поради агресивна политика от страна на Русия.

Опасно е обаче, ако АЕЦ Козлодуй остане без руско ядрено гориво, защото процесите по сертификация на гориво са дълги и българското правителство ще трябва да се замисли от къде да взима гориво. Но имаме гориво поне за година-две, така че това не е спешен проблем, успокои министърът в оставка.

По отношение на Северна Македония Лорер заяви: "Правителството отново коригира един дефект от миналите години - дипломация, която не съществуваше". Никой не е разбирал какво иска България от РСМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай