Лидия Йорданова: Повечето българи останаха непредставени

Основният въпрос е може ли този парламент да излъчи правителство, смята шефът на НЦИОМ

Лидия Йорданова: Повечето българи останаха непредставени | StandartNews.com

София. „Мнозинството българи остават без политическо представителство в парламента. Това е водещата констатация от проведения вчера парламентарен вот. И закономерно следствие, като се има предвид, че центърът на кампанията се измести още от самото начало", коментира пред агенция "Фокус" Лидия Йорданова, директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

"Вместо да тече дебат за бъдещото развитие на страната, станахме свидетели на ескалиращо напрежение в битките между политическите елити. Битки, в които самите елити се обезсилиха взаимно и отблъснаха допълнително избирателите - не само от периферията си, но и по-убедени свои симпатизанти", коментира Лидия Йорданова.

По думите й при подобна кампания, логично се стига до патова ситуация, в която да няма бъдеща работеща управленска конфигурация.

"Поне в едно отношение протестите от началото на годината със сигурност имат успех - хората показаха, че няма да търпят управление, което си е самодостатъчно и не се съобразява с тях", коментира Лидия Йорданова.

Според нея от самото начало на протестите е било ясно, че протестният вот не отива към основния опонент на управляващите БСП, а се изразява в повишена подкрепа за националистическите формации. В деня на изборите това е проличало особено ярко от резултатите, които постигнаха Атака, НФСБ и ВМРО.

„Целият ресурс от политически тактики и хватки, който бе използван в предизборната борба, днес вече е безполезен, защото основният въпрос е ще има ли правителство излъчено от този състав на парламента или не", коментира още Йорданова.

„Има симптоми, че амбициите на големите партии все още пречат превес да вземе отговорното държавническо мислене. Още повече, че тези амбиции преминават и през вътрешнопартийни борби", каза допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай