Летифов проговори за Лукойл, златните паспорти и кабинета. ДПС на ход

Защитаваме националния интерес, каза зам.-председателят на Движението

Летифов проговори за Лукойл, златните паспорти и кабинета. ДПС на ход | StandartNews.com

Никакви разговори не са водени за политики, съставяне на мнозинство и кабинет. Това не изглежда рационално и политическо издържано 2 месеца след проведените избори, заяви зам.-председателят на ДПС Халил Летифов в интервю за предаването „Беновска пита – Радио К2“.

Той отговори на безпочвените внушения на ПП, че ДПС е негласен партньор на ГЕРБ, като заяви, че по отношение закупуването на новите изтребители ПП са гласували и с ДПС, и с ГЕРБ.

“Няма тайни партньори на ДПС. Няма задкулисие, евроатлантическите ни позиции са ясни и явни. ДПС и д-р Ахмед Доган ги защитават още от зората на демокрацията и така вече 33 години. Не е някаква изненада позицията на ДПС как ние защитаваме нашите ценности и нашата посока. Когато има естествени партньори на ДПС, последователност и предвидимост в българската политика, това означава сигурност за българските граждани, страната и нашите партньори”, категоричен бе  Летифов. Той коментира, че някои хора и партии скоро са се появили на политическия терен и не познават фактите, което не е укоримо, но е укоримо да не се чете и да не се види позицията и пътят, който България е извървяла последните 33 години. 

Халил Летифов коментира внесения от ДПС проектозакон за контрол на дерогацията и намерението на Движението, ако се наложи, да търси италиански вариант за рафинерията – под контрола на държавата, за да има евтини горива за българските граждани.

Извън внушенията и опорките на една медийно олигархична енергогрупа, ДПС винаги е подхождало в своите намерения и действия само с факти, аргументи и конкретни предложения, подчерта зам.-председателят на Движението.

“Такъв е подходът и с рафинерията “Лукойл”. Ние искаме да спазим дерогацията по начина, по който нашите извори на ценности - ЕС и ЕК, са ни позволили. Те са ни дали дерогация за две години - за да се запази българският национален интерес и това да е в полза на българския народ”, коментира Летифов. Беновска отбеляза, че МС е одобрил прилагането на дерогацията и с решение на кабинета се е разрешило прилагането от 5-ти декември 2022 година до 31 декември 2024 година, по договори сключени преди 4-ти юни 2022 година. Летифов отбеляза, че този период съвпада с двугодишния период, който ЕК е гласувала за помощ на България и единствената цел на законопроекта на ДПС е да се защити националният интерес.  

“Някакъв реверанс ли прави държавата към “Лукойл” и защо не са внасяли досега данъци?”, попита Беновска. Летифов отговори, че трябва да се направи проверка. Беновска подчерта, че “Лукойл” никога не е подавал задължителния годишен отчет в търговския регистър, защото санкцията е 5000 лева. Летифов коментира, че ДПС внесе законопроекта си и иска извън празнословието да намери решение - интересното е, че другите партии не са се присъединили като вносители, но са го подкрепили в комисия.

Летифов подчерта, че подходът за решаване на проблемите е чрез действията, които Движението предприема, а не чрез празни приказки, които се говорят последните 14 години и особено последната година и половина. Летифов очаква подкрепа и на второ четене за законопроекта на ДПС.  

“Такова беше и отношението ни за т.нар. златни паспорти - внушение по отношение на ДПС. Ние доказахме с документи и внесен законопроект като забранихме златните паспорти. Тази седмица припомнихме, че ние сме подали сигнал до компетентните български институции да разследват нарушенията – повече от 6 месеца няма никакви данни по сигналите, които сме подали и затова публично попитахме какви са резултатите”, обясни Летифов.

Той подчерта, че са изскочили стотици лица с предимно руски и китайски произход. “Изскочи името на г-н Стамен Янев и ние искахме да разберем какво се случва там”, каза Летифов, а Беновска обясни, че той е бившият шеф на агенцията по инвестиции и приближен на Кирил Петков, който е внесъл таксата по молбата за смяна на управителния съвет на ББР, преди Петков да е встъпил в длъжност като министър на икономиката.  

Летифов заяви, че ДПС подхожда по същия начин и за т.нар. средствата, които се харчеха през “джипката”.

“Ние предложихме законопроект да се забрани подобен подход при харченето на публични средства. Тогава от радетелите и борците срещу непрозрачното харчене на средствата и корупцията не ни подкрепиха. Визирам ПП. Такова ни беше отношението и за ин хаус процедурите. Отново не получихме подкрепа, но получаваме внушения от сутрин до вечер”, каза още той.  

 

“Ако ГЕРБ ви предложат сътрудничество - кадрово и експертно по политики за участие в кабинета - обсъждали ли сте това дали е възможно?”, попита Беновска. Летифов отговори, че ДПС не е обсъждало това, защото не е получавали предложение за разговор по тези теми, но би участвало активно в разговори, за да се намери изход от тежката политическа криза.

“Има конкретни виновници, които продължават да налагат силово една или друга позиция на останалите политически формации, които участват в парламентарния живот на 48-ото НС и по този начин априори минират създаването на каквато и да е формация. Трябва да се подходи изключително отговорно с първия мандат, който е на дневен ред и да се проведат разговори. Не виждам смисъл в поддържането на тази политическа криза, която нанася тежки поражения. Виждаме, че и останалите кризи са далеч по-тежки от тези в ЕС - това се дължи на политическата криза в България. Ние от ДПС декларираме, че ще дадем своя принос за излизането от кризата и твърдим, че има изход сега, в 48-ото НС”, обобщи Халил Летифов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай