Неделя,

Лена с уроци по справедливост. Какво каза за Борисов?

От: СТАНДАРТ -
3602
Лена с уроци по справедливост. Какво каза за Борисов?
A
A
A

Радостта на кабинета от решението на парламента, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура, изрази Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Закриването на специализираните съд и прокуратура е първа и решителна крачка, доведена докрай в правосъдната реформа. Днешното решение на парламента е силен и ясен сигнал за приоритетите на управлението. Закрива се една неефективна и създадена погрешно структура. Занапред очакваме по-бързо правосъдие, с по-добре издържани внесени обвинителни актове и разглеждане в съд, коментира Бориславова.

И обясни какви оттук нататък са очакванията на изпълнителната власт от правосъдието в България.

Друга добра новина от днес е стартиралата дейност на работната група, изготвяща промени в законодателството относно механизма за търсене на отговорност от главния прокурор, отбеляза Бориславова.

Според нея решителни стъпки ще бъдат направени и с промени в Закона за защита на конкуренцията във връзка с ръководството на КЗК - органът, който трябваше да се справи с цените на горивата, които изкуствено се завишават и да наблюдава дали не се появява спекула с цените на хранителни стоки.

Бориславова коментира и решението на Софийския районен съд от четвъртък, с което арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше обявен за незаконен.

Органите на реда са действали в рамките на своите правомощия, очакваме произнасянето на втора инстанция, каза Бориславова.

Радвам се, че моряците от кораба „Царевна“ са в безопасност и пътуват към домовете си. Премиерът Кирил Петков лично разговаря няколкократно с техни близки, за да ги информира за състоянието им и за възможностите за евакуация. Работеше се по различни варианти за евакуация, като всички опции бяха отворени, така че една от тях да сработи, коментира още Бориславова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички