Лена ли е управлявала България? ГЕРБ се подигра на Петков

Дори не е сигурно, че Кирил Петков е бил премиер, казва Делян Добрев от ГЕРБ

Лена ли е управлявала България? ГЕРБ се подигра на Петков | StandartNews.com

Ако по-бързо забравим за „Продължаваме промяната“ и начина, по който управляваха държавата, толкова по-добре. Дори не е сигурно, че Кирил Петков е бил премиер, защото баща му ходил в Турция да договаря газ. Това заяви пред бТВ бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ.

„Тази държава не знаем кой я управляваше – татко Петко ли, Асен ли, Лена ли. Със сигурност изглежда, че не я е управлявал Кирил Петков. Затова плащахме горивата с един лев надценка“, добави той.

Оскъпяването е на базата, че си пишат едни имейли и на листче колко ще е цената. Вместо на 100 лв. сме купували на 130 лв. газ. Така Делян Добрев коментира темата, за повдигнатите от прокуратурата обвинения на бившия енергиен министър от кабинета "Петков" - Александър Николов, на заместника му Данаил Николов, както и на бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Тримата са разследвани за причиняване на вреди за 88 милиона лева на държавния газов доставчик след спирането на газовите доставки от Русия към България.

Обвиненията идват след проверка на ДАНС по сигнал на ГЕРБ от лятото на миналата година

„Да не говорим, че с процедурите, които сега направиха служебния кабинет получихме борсови цени минус 20-25%. Ето, това трябваше да платим и тогава цената щеше да е 100 лв.“, добави Добрев.

Той показа карта, на която се виждат находищата на газ в Черно море.

„На финалната права сме на проучването на българската територия. Това е договор, който подписахме през първия кабинет на Борисов през 2012 г. Находищата на газ в Турция е едва на 5 км от общата ни граница, което значи, че това находище е общо – и в българската, и в турската територия. Международната практика е, че дори те да добият целия газ по това находище, тази част, която ни се полага, пропорционално трябва да ни я дадат. Но тъй като не са правени сондажи от българска страна е почти сигурно, че няма да докажем подобни количества газ“, обясни Добрев.

Вчера Делян Добрев и Бойко Борисов са имали среща с TotalEnergies и са заявили, че ако ГЕРБ е в управлението, заявяват желание да закупят 20% от правата върху проучването и добива. По думите му това ще гарантира енергийната сигурност на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай