Л.Борисов защити ББР, Петков бил подведен

99,2% от кредитите са за микро, малки и средни предприятия, каза ексикономическият министър

Л.Борисов защити ББР, Петков бил подведен | StandartNews.com

„Може би някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на Българска банка за развитие (ББР) и за останалите неща, които бяха споделени във вчерашния ден“. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ на бТВ бившият министър на икономиката и бивш член на надзора ББР Лъчезар Борисов по повод изнесената от служебния икономически министър Кирил Петков информация за раздадените от банката кредити.

ВИЖ ОЩЕ: ББР: Стриктно спазваме закона

Днес икономическото министерство обяви 8-те компании, получили най-големи кредити. От своя страна ББР излезе с позиция, че спазва стриктно закона и ще съдейства на ведомството за проверката, която то прави.

ВИЖ ОЩЕ: Петков каза фирмите с най-големи кредити от ББР

Борисов заяви, че вероятно по този начин е оповестена информация, която е банкова тайна.

„Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, среди и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, заяви Лъчезар Борисов.

Той допълни, че активите на ББР не са 1,4 млрд. лв., колкото е внесеният от държавата капитал, а са 4 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс).

Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

„Състоянието на банката от гледна точка на поведение и отношение към всеки един от кредитополучателите, включително и тези, които визира министър Петков, са били обект на проверка от много международни институции“, коментира още Лъчезар Борисов.

"Преди месец и половина международната агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на банката и то по време на криза. ББР беше проверена по линия на стрес тестовете", каза още бившият икономически министър.

По думите му банката може да работи с всякакъв тип клиенти и това е по лиценз.

Той подчерта, че в тази криза държавата, с подкрепата на ББР, е направила изключително много за различни микро, малки и средни компании.  "99.2% от кредитирането е за микро, малки и средни предприятия", обобщи ексминистърът.

Борисов призна, че той е назначил Десислава Трифонова в БАИ и това е било на базата на нейната работа. "Тя беше част от общия екип. Показа никак лоши резултати и назначението й е лично мой избор", каза той.

"България постигна няколко рекорда и единият е през 2020 година по отношение на преките чуждестранни инвестиции - 4,2 млрд. лв.", каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай