Вторник,

Лазаров: Ако някой има данни за подслушване, да ги предаде на МВР

От: Администратор -
4068
Лазаров: Ако някой има данни за подслушване, да ги предаде на МВР
A
A
A

Опазването на протестите е било похвално, смята главният секретар

София. "Нямам данни за извършена операция за подслушване на протестиращи срещу кабинета „Орешарски", заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от "Фокус". Той участва в засилените проверки по пътищата на автопатрули от КАТ-СДВР.

„Много ми се иска, ако някой има такива данни, да ги предостави на компетентните органи. Нека те извършат съответните проверки и да се изясни обективната истина. Темата за специалните разузнавателни средства е изключително чувствителна и трябва да бъде чувствителна, защото е ясно регламентирано в законовите и подзаконовите нормативни актове кога се използват СРС-та", посочи Лазаров.

„В същото време ми се иска да си дадем ясна сметка, че действително ако има такава хипотеза, трябва ясно, точно и конкретно да бъдат посочени лицата, които евентуално са създали условия за ограничаване гражданските права на хората", обясни той и добави, че по никакъв начин не може да бъде ограничавано правото на гражданите за свободно волеизявление, убеждения и изразяване. „Ако това подслушване е извършвано, то това е престъпление и злоупотреба с власт", заяви Лазаров и обясни, че има няколко текста, които квалифицират много точно това.

„В същото време се надявам, ако няма такива факти, не бива да облъчваме обществото и да поставяме под съмнение действията на служителите на МВР по опазването на протестите, защото наистина това беше един начин, който предизвика доста позитивни коментари, включително от самите протестиращи", поясни главния секретар.

По думите му са били предотвратени сблъсъци и по-сериозни инциденти, извеждани са били и групи провокатори и криминално проявени лица.

„Надявам се и е в интерес на обществото по най-бързия начин истината да бъде установено от компетентните органи, в това число и съдебната власт, и да стане достояние на обществото", каза още той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички