Кючюк с писмо до Йоурова и Рейндерс за реч на омразата в парламента

Става дума за репликите на лидера на партия „Възраждане“ по адрес на американския вицепрезидент Камала Харис

Кючюк с писмо до Йоурова и Рейндерс за реч на омразата в парламента | StandartNews.com

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк изпрати писмо до заместник-председателя на Европейската комисия по прозрачността и ценностите Вера Йоурова и еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, в което ги уведомява за реч на омразата в българския парламент.

Става дума за репликите на лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов по адрес на американския вицепрезидент Камала Харис. Пред "Хоризонт" Кючюк заяви:

"Използва от парламентарната трибуна грубо, недопустимо позоваване на вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Подигра се вулгарно с нейното име. Нарече я обидно с думата животно. Това е недопустимо поведение".

Кючюк ще поиска еврокомисар Йоурова да бъде конкретна в отговора си, като зададе посока и конкретни действия как да се криминализира речта на омразата, които според него, ще получат подкрепата на Европейския парламент.

В момента българският евродепутат събира подписи за инициативата си. Досега той е получил подкрепа от над 20 души.

Сред българските евродепутати са Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели от "Обнови Европа", Емил Радев, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов от ЕНП, както и Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай