Кючюк разкри циничните интриги срещу Пеевски. Ще има отпор

няма да позволим цинизма, на който и да е политик да се качи на наш гръб, каза съпрезидентът на АЛДЕ

Кючюк разкри циничните интриги срещу Пеевски. Ще има отпор | StandartNews.com

„Нито по Балкански, нито по Турски, нито по Южния поток ДПС като политическа сила не е участвала във взимането на решения. Народният представител Делян Пеевски по никакъв начин не е участвал в изграждането на тези потоци.“ Това категорично заяви в студиото на „120 минути“ на бТВ съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа”.

"Онези, които се опитват по такъв циничен начин да набутат ДПС, че е проводник на един или друг интерес, в случая на Русия, ще получат своя отпор. Защото ДПС има историята на проатлантическа партия, която е дала жертви. И няма да позволим цинизма, на който и да е политик да се качи на наш гръб", добави той.

Кючюк обясни, че ДПС ще вземе своето политическо решение как да постъпи, след като съдът в САЩ се произнесе за Пеевски, който в момента обжалва санкциите по закона "Магнитски".

Българският вариант на закона, който в момента подготвя финансовото министерство, обаче е много по-различен случай, смята Кючюк. Той определи като "фашистки" проекта, който дава правомощия на кабинета да прави в нарушение на конституцията черни списъци на хора и фирми.

"Той цели без съд и присъда да се създават оперативни списъци, които да бъдат контролирани от изпълнителната власт и сам по себе си връща духа на българската демокрация 70 години назад. Нещо, от което Европа се е освободила, отричайки фашизма и нацизма. Той сам по себе си е фашистки закон", заяви Кючюк.

Според него в България се забелязвало "отстъпление от правовите принципи".

Той коментира и санкциите на ЕС срещу Русия. "Мисля, че единствената логика на санкциите е да накара Руската федерация в този случай да седне на масата и да се потърси възможност за за мир. Звучи много притеснително, че политическата реторика все повече е за война, отколкото за мир, а ние като политици и дипломати искаме да търсим всички възможности за намиране на мир", обясни Кючюк.

За Северна Македония евродепутатът, който е основен докладчик по темата в Европарламента, коментира, че трябва да се върнем към прагматизма.

"Под това разбирам да се подпише едно споразумение между двете страни и да бъде изписано много подробно какви са стъпките преди междуправителствената конференция. Има технология за това, но е факт,  че ние допускаме разделението на двете държави. Това няма да ни доведе по никакъв начин в добра посока“, каза Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай